VVD Oldambt verbolgen over financiële injectie Tramwerkplaats

SCHEEMDA/WINSCHOTEN – De financiële tegemoetkoming van de gemeente Oldambt richting de Tramwerkplaats is verkeerd gevallen bij de VVD-fractie. Het college heeft een eenmalige injectie van 20.000 euro toegezegd en ook de huur voor de raadszaal voor de maand december – een bedrag van 10.500 euro – wordt vooruitbetaald. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van dit besluit.

“We willen meer te weten komen dan alleen de brief te lezen die aan de Tramwerkplaats is verstuurd”, legt fractievoorzitter Hiltsje Rijlaarsdam uit. “Dit deugt namelijk voor geen kwartje, we hebben hier geen goed gevoel over. Met name de brief richting Henry Kamp, de directeur van de Tramwerkplaats wekt op z’n minst bevreemding. Eigenlijk wordt er in de brief aangegeven dat de Tramwerkplaats wel financiële ondersteuning krijgt, onder de voorwaarde dat Kamp kan aangeven dat de stichting niet binnen een half jaar failliet gaat. Dat is toch vreemd?” De partij heeft naar eigen zeggen al vaker aan de bel getrokken wanneer het dossier van de Tramwerkplaats op tafel komt te liggen. De partij heeft de ‘financiële verknoping’ tussen de Tramwerkplaats, de Muziekschool en de ter ziele gegane Jeugdtheaterschool al eens ter sprake gebracht. “Dat is een ondoorzichtig geheel”, stelt Rijlaarsdam. “De lening van de Tramwerkplaats aan de failliete Jeugdtheaterschool kan dus niet meer worden afgelost, de Tramwerkplaats heeft zelf geld geleend van de Muziekschool. Een vreemde, administratieve transactie. Diverse partijen hebben geprobeerd dit verhaal tegen te spreken. Maar zolang ik het andere verhaal niet op tafel krijg, zal ik dit blijven verkondigen.”

Rijlaarsdam heeft verder aanmerkingen op de klantvriendelijkheid van de Tramwerkplaats. Op zaterdag 22 november was het theater decor voor de avond Tribute to the Classics of Rock. Ettelijke uren later hield Evangelische gemeente Immanuël – al jarenlang vaste huurder van de Tramwerkplaats – haar kerkdienst. “Dat terwijl de zaal nog een flinke alcohollucht had en mensen van de kerk het braaksel buiten bij het plein moesten wegvegen. Ik vind dat respectloos omgaan met je vaste klanten, die de afgelopen jaren trouw zijn gebleven.”