Westerwolde Wandelweekend in juni 2015

TER APEL – Het Klooster in Ter Apel is de gastheer voor het Westerwolde Wandelweekend in 2015. Op zaterdag 27 en zondag 28 juni wordt er bovendien rondom Ter Apel een wandelparcours uitgezet. Volgens traditie zal de wandeling dus in dit gedeelte van Westerwolde plaatsvinden. Lijnen in het landschap dooraderen Westerwolde en hebben door de eeuwen heen het landschap gevormd. Lijnen bepalen de grenzen van water en land, graanakkers en hooilanden, bossen en aardappelvelden en alles wat verder het landschap vormt. Maar ook dijkjes, wegen, waterlopen en paden bepalen mede het kenmerkende Westerwoldse karakter. Cultuurhistorie, infrastructuur, wonen en natuur zijn vervlochten tot een fantastisch landschap waar met plezier kan worden gewerkt, gewoond en gerecreëerd.

In mei 1465 kwam het Generaal Kapittel van de Kruisheren bijeen in Hoei aan de Maas (België). Het Ordebestuur van dit klooster accepteerde Apell als een Godsgeschenk. Het benoemde het Kruisherenklooster Sint Gertrudis in Bentlage (Duitsland) aan de Eems bij Rheine tot moederklooster. Van hieruit werden vier priesters en enkele lekenbroeders naar Apell gestuurd. Zo ontstond er een nieuw klooster in de landstreek Westerwolde, dat de naam kreeg Domus Novae Lucis, Huis van het Nieuwe Licht. Tussen 1465 en 1561 werd gewerkt aan de bouw van het klooster volgens een middeleeuws plan. Deze rijke geschiedenis vormt het decor voor het Westerwolde Wandelweekend 2015. Historie en natuur gaan tijdens deze editie van het Westerwolde Wandelweekend hand in hand. Meer informatie over Klooster Ter Apel is te vinden op www.kloosterterapel.nl.

De routes voor 2015 zijn nog niet bekend. De organisatie is volop aan het verkennen. Wat wel duidelijk is dat natuurlijke en historische lijnen de basis gaan worden en dat deze lijnen ook doorlopen over de grens. Een bezoek aan de oosterburen gaat deel uitmaken van het wandelweekend. Aanmelden voor het Westerwolde Wandelweekend kan via onze website www.westerwoldewandelweekend.nl Of je nu één of twee dagen wilt wandelen, 10, 15 of 25 km, in alle gevallen; van harte welkom.