Aflopende contracten mogelijk toch verlengd bij Wedeka

STADSKANAAL – De leden van het Dagelijks Bestuur van Wedeka adviseren de deelnemende gemeenten om de 313 aflopende contracten om te zetten in een vast dienstverband. Dat is de uitkomst van de vergadering van afgelopen donderdag. Er is dus weer hoop voor de werknemers van Wedeka die dreigden hun baan te verliezen.

Met deze uitkomst van de vergadering mogen de DB-leden terug naar hun gemeenteraden. Er was nog wat onduidelijkheid over de eventuele voor- en nadelen van het verlengen van de 313 tijdelijke contracten. Brancheorganisatie Cendris en het Ministerie van Sociale Zaken hadden ieder hun eigen interpretatie van de gevolgen van het verlengen van de contracten. Na enig geduld kreeg het Dagelijks Bestuur van Wedeka de gewenste informatie van het ministerie dat het inderdaad mogelijk is om de aflopende contracten te verlengen, zonder dat de deelnemende gemeenten hiervoor jarenlang in de buidel moeten tasten.

Voorzitter Francis Boen van het Dagelijks Bestuur geeft aan dat het DB lang heeft gesproken over dit punt in de vergadering van vorige week. “Als Dagelijks Bestuur adviseren we om het besluit van maart 2012, waarin toen werd afgesproken om aflopende contracten van werknemers niet te verlengen, nog eens te heroverwegen”, vertelt hij. Dit nieuwe inzicht kan een oplossing voor de korte termijn zijn bij Wedeka.

Het is echter de vraag of alle gemeenten het advies van het Dagelijks Bestuur over zullen nemen. De gemeenteraad van Veendam heeft onlangs al een motie van de Partij van de Arbeid, SP en VUK verworpen die opriep om de aflopende contracten te verlengen. Wel werd er een motie van de coalitiepartijen GemeenteBelangen, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie aangenomen die opriep de werknemers die straks geen baan meer hebben via een uitzendbureau te bemiddelen naar een nieuwe baan. Wethouder Bert Wierenga (VVD) kan de uitkomsten van het DB van Wedeka meenemen naar de raad, het is echter de vraag of zij zal instemmen met verlenging van de contracten.

De partijen Menterwolde Gewoon en SP in Menterwolde en de SP in Stadskanaal willen in hun gemeente echter spijkers met koppen slaan. Zij komen respectievelijk aanstaande donderdag en maandag 15 december met een motie die oproept om de aflopende contracten in hun gemeenten om te zetten naar een vast dienstverband.