Anita Sanders

MUSSELKANAAL -

Mijn naam is Anita Sanders, 47 jaar en woonachtig in het mooie Musselkanaal. Sinds mijn eerste levensjaar lijd ik aan een vorm van reuma, een ziekte die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Daarnaast ben ik slechtziend. Stilzitten is echter niks voor mij.

In 2012 richtte ik patiëntenvereniging ReumActief op in de regio Stadskanaal, Borger-Odoorn, deel Vlagtwedde en randgebieden. Doel van deze vereniging is mensen met een reumatische aandoening goed en verantwoord begeleid beweegaanbod te bieden. Zeker nu in 2012 reuma van de zogeheten lijst Borst is geschrapt en fysiotherapie voor onze doelgroep steeds ontoegankelijker en onbetaalbaarder wordt, van essentieel belang. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de zorgverzekering pakketten van 2015 dan zie je dat er nauwelijks nog onbeperkt fysiotherapie geboden wordt, iets wat voor veel reumapatiënten zeer belangrijk is. Een zorgelijke situatie. Momenteel biedt ReumActief 8 groepen therapiezwemmen (bewegen in extra warm water van 33 graden) onder begeleiding van fysiotherapeuten. Verder hebben we een mooie Nordic Walking groep, organiseren we tai chi en starten we in 2015 met Yoga, Drums Alive en waarschijnlijk fitness.

Naast het bewegen wordt de belangenbehartiging steeds belangrijker. Denk alleen al aan de hele transitie in de zorg, zoals overheveling van veel zorgtaken naar de gemeenten. Wij proberen mensen op alle mogelijke manieren te ondersteunen en adviseren. Momenteel speelt de afschaffing van huishoudelijke hulp bijvoorbeeld een hele grote rol binnen de gemeente Stadskanaal. Een maatregel die de nodige onzorgvuldigheid kent vanuit de gemeente en voor heel veel onrust zorgt bij de betrokken 1300 huishoudens. Veel ouderen, maar ook lichamelijk en visueel gehandicapten raken hun hulp kwijt in 2015. Iets waar velen absoluut niet zonder kunnen. We volgen alle ontwikkelingen op de voet en proberen er bovenop te zitten. Tevens zullen we circa 3 weken na ontvangst van de eindbeschikkingen van de gemeente een informatieve middag/avond organiseren waarin aan de betrokkenen uitgelegd wordt wat er gaande is, hoe de procedures verlopen en hoe eventueel bezwaar ingediend kan worden.

ReumActief geeft daarnaast regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten, gaat voorlichting geven op scholen, bij buurthuizen en andere verenigingen en instellingen.

We staan dus geen dag stil, ReumActief is volop in beweging! Meer willen weten? www.reumactief.info

MUSSELKANAAL -