Gemeente Stadskanaal zit klem in windmolendebat

image

Raadslid zet vraagtekens bij uitspraken VVBK

STADSKANAAL – De zoekgebieden zijn aangewezen door de Provincie Drenthe en het windpark Drentse Veenkoloniën is een Rijkscoördinatieregeling. Kortom, Stadskanaal lijkt weinig in de melk te brokkelen te hebben wanneer het windpark vlak over de provinciegrens ter sprake komt. Aan de andere kant hebben ondernemersverenigingen Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek (VVBK) en de Algemene Handelsvereniging Stadskanaal zich duidelijk uitgesproken tegen de komst van het windpark. De VVBK dreigt zich zelfs terug te trekken als gesprekspartner om de Participatiewet in goede banen te leiden. Stadskanaal zit dus klem aan verschillende kanten.

Die conclusie kan ook wethouder Peter Gelling (GemeenteBelangen Stadskanaal) niet ontkennen. Hij maakt zich zorgen over de waarschijnlijke komst van het windpark in de Drentse Veenkoloniën. “Dit geeft reden tot bezorgdheid”, aldus Gelling. “Deze regio is economisch niet het sterkste gebied en we proberen van alles te doen om de economie op te krikken. Aan de ene kant zijn we dus aan alle kanten bezig om hier bedrijven kansen te bieden en het toerisme een impuls te geven, terwijl aan de andere kant het gebied vanaf Drentse zijde straks industrieel gebied zal zijn waar misschien vijftig windturbines komen die in totaal 150 MegaWatt windenergie moeten produceren. Dat strookt niet met elkaar. Er is bijvoorbeeld een commissie Van Zijl in het leven geroepen om te onderzoeken hoe dit gebied een stap voorwaarts kan maken, terwijl de komst van dit grootschalige windpark die plannen weer onderuit kan halen.”

Lastig

De wethouder spreekt het niet hardop uit, maar zijn betoog onderschrijft de zorgen die de Vereniging van Bedrijven de Kanaalstreek en de Algemene Handelsvereniging Stadskanaal hebben. Eerstgenoemde ondernemersvereniging liet enkele weken geleden zelfs weten dat de overheid in hun ogen een blokkade op moeten werpen tegen de windparken in de Drentse Monden. Wanneer dat niet gebeurt, dan staken ze het overleg met de gemeente over het bieden van werkgelegenheid aan mensen in de sociale werkvoorziening niet meer aan de bak komen als de Participatiewet van kracht wordt. Stadskanaal zit dus klem tussen het zoekgebied wat de provincie Drenthe heeft aangewezen én het signaal wat de ondernemers hebben afgegeven over de eventuele samenwerking in het kader van de Participatiewet. “Dit maakt het wel heel lastig”, geeft Gelling toe. D66-raadslid Klaas Pals heeft het betoog van VVBK-voorzitter Jan Nieboer in DvhN ook gelezen, maar kan het signaal van de ondernemersvereniging niet plaatsen. “Ik vind dat wanneer de ondernemers zich zo opstellen richting de overheid en niet meer willen meewerken, ze de overheid klemzetten”, aldus Pals. “Dat is onbehoorlijk gedrag. Bij het vormen van de Participatiewet heeft met name het bedrijfsleven zich landelijk uitgesproken om mee te werken aan de uitvoering ervan. Wanneer je zo duidelijk stelling neemt ben je niet goed bewust van de maatschappelijke rol die je hebt.” Volgens Pals worden er twee discussies die op zichzelf staan met elkaar vermengd. “Ik vind niet dat ondernemers de komst van de Participatiewet mogen gebruiken in het windmolendebat. Dreigen is makkelijk, maar kom dan met een alternatief. Een ondernemer komt met plannen, niet met dreigementen.”

image