Dickens Day is als een warm bad

Datum: zondag 13 december 2014
Plaats: Hoofdstraat, Beerta
Tijd: 12.30 uur

Eerst even iets rechtzetten. Want de organisatie van Dickens Day is in handen van Alma Katuin en haar man Richard Helweg als voorzitter van de Activiteitencommissie, daarbij ondersteund door commissieleden Harmannus Kolder, Zwanet Prins en Roy Sikkema en vele vrijwilligers. Wat vijf jaar geleden nog relatief klein begon met enkele duizenden bezoekers, is nu een evenement dat Beerta op de kaart zet.
De redactie van Groot Groningen is dus haast verplicht af te reizen naar de Rode Driehoek, zoals schrijver Frank Westerman het Reiderland omschrijft. In hartje Beerta, ter hoogte van de dorpskerk, is inderdaad een kerstmarkt van formaat opgebouwd. Niet zomaar een markt, maar met Dickens Day heeft het dorp een unieke gebeurtenis in huis. Het weer is ook nog eens goed, dus op naar Beerta!
Daar eenmaal aangekomen blijkt dat de oliebollenkraam werkelijk pareltjes van oliebollen aflevert. En niet alleen dat, ze zijn ook nog eens erg lekker. Op de markt zelf staat bijvoorbeeld een kraam van de plaatselijke basisschool, want ook OBS De Uilenburcht wil vandaag een zakcentje bijverdienen. Dat geldt ook voor Stichting Klein Voorhout, waar Patrick Kruize de kraam beheert. Groot Groningen kende de stichting nog niet, maar daar is verandering in gekomen. Want Adri Udema, Hoofd Facilitair, bedenkt zich niet en verzorgt direct een rondleiding in het voormalige gemeentehuis. Want Stichting Klein Voorhout verricht werk van wezenlijk belang, want kinderen en jong volwassenen die niet meer thuis kunnen wonen krijgen een plek bij de stichting. En dat al 25 jaar, waarvan akte! Ook hoefsmit Thijs Veltman (zie foto) boeit met zijn demonstratie hoe een hoefijzer te smeden. Op de andere foto vermaken de dames Iris, Britt en Simone zich zichtbaar.
Verderop wordt Derk Jan Bleeker gesignaleerd, die even een rondje loopt over de markt. Beerster Richard Kloosterman beleeft eveneens een thuiswedstrijd en ondertussen staat Petra Kugel achter een kraam allerlei waar te verkopen, waar Albert Kuiper een kijkje komt nemen. Ondertussen is ook Fabian Buiter gezien. En voor de bezoekers die het even niet meer weten is er nog altijd stadsomroeper Geert Veen. Hij legt de aanwezigen uit wat er te gebeuren staat in de kerk.
Daar arriveert wethouder Ricky van den Aker namelijk tegen tweeën. De naam van de nieuwe rondweg wordt bekendgemaakt. Een jury bestaand uit Henk Ekamper, Willem Friedrich, Marny van der Laan, Eef Flooren en Corrie Blaauw hebben zich over allerlei namen gebogen. Nadat voorzitter Erik Gersonius rond 14.00 uur iedereen welkom heet in de kerk licht juryvoorzitter Friedrich toe waarom er gekozen is voor de naam die dadelijk genoemd wordt. Vanuit zeventien namen is er één naam gekozen. Het is Gronings, stoer en past bij het landschap, zo betoogt Friedrich. De nieuwe rondweg van Beerta heet dan ook ‘Ombocht’. De prijswinnaars zijn Gerrie Schaank en Coby Edes.
En Dickens Day? Dat laat zich kennen als een warm bad, geschikt voor jong en oud. Opnieuw hebben er duizenden mensen het Reiderland weten te vinden. Een prachtige ervaring. Allerlei organisaties, inwoners van Beerta en uitbaters proberen hun waar aan de man te brengen en het koopwaar is meer dan interessant. Met andere woorden, Dickens Day Beerta is meer dan het bezoeken waard en met het eerste lustrum kan alvast de balans worden opgemaakt. Het is te hopen dat de organisatie ieder jaar wil doorgaan, want het evenement voegt echt iets toe aan de uitagenda in Oldambt. Dank Beerta voor zoveel gastvrijheid en bovenal dank voor zoveel lekker eten. Dickens Day in Beerta moet je simpelweg hebben bezocht, het is er heerlijk toeven.

 

BEERTA - Dickens Day 1 

BEERTA - Dickens Day Iris Britt en Simone 

BEERTA - Dickens Day Thijs Veldman