Met een goed gevoel de Kerstdagen in!

Speeltuin Beerta hoopt op winst project Kern met Pit

BEERTA – De nieuwe speelvoorziening heeft Stichting Recreatieve Natuurvoorziening Beerta, in de volksmond ook wel Speeltuin Beerta geheten, geen windeieren gelegd. Kon het park in 2014 veel meer bezoekers dan voorheen verwelkomen, het is ook nog genomineerd voor de Kern met Pit-award. Wat betreft de publieksprijs gaat het goed, maar of Speeltuin Beerta wint hangt ook van andere factoren af.
Feit is wel dat Speeltuin Beerta blij is dat het meedingt om de prijzen. Er doen landelijk gezien ruim 123 projecten mee en de speeltuin doet wat betreft de publieksprijs mee om de bovenste plaatsen. “Deze wedstrijd wordt ieder jaar georganiseerd door de  Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij”, legt Erik Helweg namens de speeltuin uit. “We hebben dit jaar een nieuw toestel voor kinderen met een beperking in onze speeltuin gekregen en hebben daarna besloten om ons aan te melden voor dit project.” Dat deze weg succesvol is, blijkt wel uit het toenemende aantal bezoekers wat de organisatie over 2014 heeft waargenomen. “Tijdens de drukke maanden konden we soms wel twintig procent meer bezoekers noteren. Door alle aandacht die de nieuwe speelvoorziening heeft gehad is de speeltuin mooi in beeld gekomen. Dat is goed geweest voor het park”, is Helweg eerlijk. Het succes komt dan ook niet uit de lucht vallen. In Beerta zijn ze er maar wat blij mee. “Het is een stukje waardering, hier doen we het met elkaar voor.”
Landelijk gezien dingt de speeltuin wat betreft de publieksprijs mee om de hoogste plaatsen. Echter, er komt meer bij kijken om het project Kern met Pit te winnen. Bewonersgroepen kregen in eerste instantie de kans om hun idee voor de leefomgeving binnen één jaar te realiseren. Dat leverde het predicaat Kern met Pit én duizend euro op. Per provincie wint één bewonersgroep de trofee en een extra prijs van 1500 euro. De winnaar van deze trofee wordt door een kwart deel bepaald door een vakjury, een kwart deel door de deelnemers zelf, een kwart deel door de adviseurs van de projecten en het laatste kwart deel wordt bepaald door het Nederlandse publiek. “We hebben geen idee wat ons staat te wachten”, lacht Helweg. “Tot nu toe gaat het heel goed, staan we landelijk tweede of derde en in de provincie bovenaan als het om de publieksprijs gaat. Vorige week is de jury op bezoek geweest en zij gaven aan heel tevreden te zijn. Het is nu eigenlijk afwachten.” Feit is wel dat de organisatie rondom Speeltuin Beerta met een goed gevoel de kerstdagen ingaat.”Tja, je moet in de wintermaanden ook wat te doen hebben hè. Maar het is mooi om te zien dat de buurt en de streek er in elk geval achter staat.”
Het werven van stemmen deden Helweg en consorten via Facebook. Of ‘t Speulparadies ook de provinciale prijs in de wacht sleept en daarmee überhaupt de kans maakt op de landelijke winst is nog maar de vraag. “Er zijn meer mooie projecten die beoordeeld worden door de vakjury”, vervolgt Helweg. “Het is ook goed dat het niet alleen een publieksprijs is en een vakjury ook een oordeel geeft. Zo verloopt het toch het eerlijkst.” Het publiek kan in elk geval stemmen en die stem telt dus voor 25 procent mee. Dat kan via www.kernmetpit.nl. stemmen kan tot 31 december 2014. Op zaterdag 24 januari 2015 maakt de organisatie de winnaar van de provincie Groningen bekend. “Tot die tijd wachten we rustig af.  We gaan in elk geval met een goed gevoel de Kerstdagen in.”

BEERTA - 't Speulparadies vrijwilligers