“We zijn blij en dankbaar dat het zo goed is gegaan”

Familie Van der Kreeft komt met boek over leven met demente ouder

OOSTWOLD – Hoe is het leven met een demente ouder? De familie Van der Kreeft schreef deze ervaringen op en bracht dat uit in ee boek. Dat boek is sinds kort op de overvolle boekenmarkt verschenen. Een bundeling van soms hilarische verhalen, maar ook een deel advies over de praktische kant. Want de familie Van der Kreeft nam hun demente moeder in huis, bepaald geen sinecure.
Aan de oevers van het Oldambtmeer, dat is de plek van Steven, Inge en Tanja van der Kreeft wonen. Sinds een aantal jaren genieten ze van de Oldambtster natuur en het gecreëerde meer dat er steeds natuurlijker uit gaat zien. Pakweg tweeënhalf jaar geleden is daar de moeder van Steven van der Kreeft bijgekomen. Hoe dat zo is gekomen? “Nou, ze woonde in Dordrecht en we kregen steeds vaker telefoontjes waarin ze vertelde dat ze dingen kwijt was”, begint Steven. “Toen we haar een bezoek brachten kwamen we erachter dat ze vaak van energiemaatschappij was gewisseld, wat tot gevolg had dat ze in totaal 1800 euro aan boetes kreeg.”
De diagnose: alzheimer. Aangezien Dordrecht – Oostwold niet de ideale afstand is en de schoonzus van Steven van der Kreeft in Arnhem woonde waren er wel wat hoofdbrekens over de toekomst. Eerst zou het een verzorgingstehuis in Sliedrecht worden. Alleen, nadat de schoonzus belde en aangaf dat de afstand Arnhem – Dordrecht ook niet echt praktisch is om regelmatig op en neer te rijden, zou een andere oplossing uitkomst moeten bieden. De familie Van der Kreeft had al in een eerder stadium aangegeven dat het een optie zou zijn om de moeder, schoonmoeder en oma van Steven, Inge en Tanja van der Kreeft in huis te halen. “De dementieconsulent gaf aan dat het handiger zou zijn wanneer ze hier zou komen wonen”, vertelt Inge. “Alleen, we hadden zelf al een verbouwing in gang gezet en we hadden nog enkele maanden de tijd om alles te regelen. We hebben hier met z’n vieren keihard gewerkt en uiteindelijk is het gelukt.” Dat hield in dat ook Oskar, de partner van dochter Tanja eraan moest geloven. Er is met man en macht gewerkt om de inpandige garage om te toveren tot woonruimte voor ‘Ma’, zoals de moeder van Steven in het boek steevast wordt genoemd. Het tekent de hechte band van de familie.
Veelzijdig boek
Het boek is een overzicht van ervaringen, emotionele momenten en feitelijke omstandigheden. Alledrie hebben ze vanuit hun eigen beleving een verhaal aan het boek toegevoegd. Tanja van der Kreeft, in het dagelijks leven medewerker uitvoering en handhaving bij RDW in Veendam, heeft het juridische gedeelte voor haar rekening genomen. “Er komt zóveel op je af wanneer je een constructie als deze wilt regelen”, geeft ze aan. “Hoe timmer je het juridisch in elkaar? En wat betreft handelingsbekwaamheid? Hoe doe je dat?” Niet alleen kleindochter Tanja van der Kreeft heeft over de praktische tips wat aan het boek toegevoegd, ook notaris mr. André Bosscher heeft een hoofdstuk geschreven over de complexe casus die de familie Van der Kreeft eigenlijk was. Bijzonder boeiend om te lezen.
En nu? Vandaag de dag is iedereen in de familie eraan gewend en zijn de ervaringen positief. “Het is ons erg meegevallen”, bekent Inge van der Kreeft. “Vooraf zeg je natuurlijk toe dat je dit graag wilt doen, maar het is wel even afwachten wat er precies staat te gebeuren. Het is gewoon erg gezellig. Ma eet nu met ons bij het Oldambtmeer als we daar zin in hebben. Of we gaan ’s nachts als familie naar de sterrenhemel kijken. Ma kijkt dan gewoon mee. Erg leuk.” Kortom, de familie Van der Kreeft kan het iedereen aanraden. “Jazeker, het is echt heel praktisch en naast het feit dat je samen leeft heb je ook je eigen leven”, vertelt Steven van der Kreeft. “We zijn dan ook blij en dankbaar dat het zo goed is gegaan.”
Het boek Toetjes en Slaatjes – wonen met een demente ouder – vertelt het complete verhaal over de bijzondere situatie van ‘de Kreeftjes’, zoals de familie zichzelf noemt. Het boek is uitgegeven door Boekscout en is verkrijgbaar via ISBN-nummer 9786402212846 via boekscout.nl of door te mailen naar info@wonenmeteendementeouder.nl.

OOSTWOLD - De Kreeftjes