“Als je niks doet is het ook niet goed”

Leegstaande woningen De Wissel opgepimpt door inwoners Midwolda

MIDWOLDA – De leegstaande woningen aan De Wissel in Midwolda kunnen rekenen op prachtige creatieve panelen. Het initiatief van woningcorporatie Groninger Huis, gemeente Oldambt en vereniging Dorpsbelangen Midwolda werd afgelopen zaterdag concreet gemaakt door een creatieve klusdag in de boerderij van Stichting Mardan. De creaties worden later bevestigd aan de woningen aan de Wissel.
Jeanet Roozendaal van Dorpsbelangen Midwolda is blij met het initiatief. Niet alleen afgelopen zaterdag werd er geklust. Want mensen uit dagopvang De Kleine Haven hadden  donderdag al hun beste beentje voorgezet, terwijl ook leerlingen van basisschool De Meerkant zich van hun beste kant lieten zien. Afgelopen zaterdag waren de inwoners van Midwolda aan de beurt. Dorpsbelangen had eerder die week al van zich laten horen, want alle inwoners werden huis-aan-huis middels een flyer op de hoogte gesteld van het voornemen. De leegstaande woningen zijn eigendom van woningcorporatie Stichting Groninger Huis. “Er is nu nog één bewoner en deze gaat er te zijner tijd ook uit”, verwacht Jeanet Roozendaal. “Er is verder nog niet bekend wat er met deze woningen gaat gebeuren. Met het oog op Oud & Nieuw zijn de ramen aan de voorkant dichtgemaakt en dat waren kale panelen. In overleg met de gemeente Oldambt en Stichting Groninger Huis worden de panelen nu leuk geverfd.” Het oorspronkelijke plan was om verschillende groepen bewoners uit Midwolda een kijk op het heden, verleden en toekomst van het dorp te laten schilderen op de desbetreffende panelen. Die panelen worden dan in een later stadium aan de woningen gemonteerd. Afgelopen zaterdag werd er in de boerderij van Stichting Mardan in ieder geval hard gewerkt door betrokken inwoners van Midwolda. Dorpsbelangen Midwolda deed haar uiterste best om er een dorpsgebeuren van te maken, want de inwoners van het dorp werden gelokt met oliebollen, glühwein en chocomelk. En dat alles was gratis en voor niets te verkrijgen. Kortom, een leefbaarheidsproject wat ook nog eens de onderlinge cohesie zou bevorderen. Aan het enthousiasme van Dorpsbelangen lag het in elk geval niet. “Wij doen in elk geval ons best”, aldus Roozendaal. “We hebben positieve berichten ontvangen. Natuurlijk waren er ook mensen wat meer afwachtend, maar als je niks doet is het ook niet goed.”
‘Plantsoenachtig iets’
De panelen worden bevestigd op een rijtje leegstaande woningen aan de Wissel in Midwolda. Sinds twee jaar geleden is er sprake van uitstroom en nieuwe inwoners worden door Groninger Huis niet meer naar deze woningen verwezen. Het doel van dit project is dan ook om de woningen gedurende de leegstand op te fleuren. Er worden dan ook niet alleen panelen gemonteerd om de ramen tegen sloop te beschermen, ook zal er volgens Roozendaal ‘een plantsoenachtig iets’ verrijzen. Dat idee zal komend voorjaar worden uitgewerkt. “Het is afwachten wat er met de woningen gaat gebeuren. We willen geen verpauperde buurt. Slopen is voorlopig geen item, want Groninger Huis zal er geen nieuwe woningen bouwen. Dan kunnen wij als Dorpsbelangen wel willen dat er bijvoorbeeld twee-onder-een-kapwoningen verrijzen, maar dat kun je gewoon niet zeggen. Er is sprake van krimp en daar hebben wij als dorp ook rekening mee te houden. Bovendien investeert Groninger Huis aan de Niesoordlaan in nieuwe woningen. Dat worden prachtige woningen.”

MIDWOLDA - Panelen schilderen