Kenny Koning is een liefhebber van het ouderwetse soort

Ervaren doelman droomt van eerste klasse met Noordster

OUDE PEKELA – Het eerste elftal van Noordster kan met een gerust hart de Kerstdagen gaan vieren. De ploeg van trainer Bernd van Bolhuis won de laatste vijf wedstrijden voor de winterstop en is opgerukt naar de derde plaats. Steunpilaar in dat elftal is doelman Kenny Koning. De goalie is een echte voetballiefhebber. Naast keepen in het eerste elftal gaat hij iedere week gepassioneerd aan de slag met de A1. Als trainer, want Koning heeft zeker kijk op het spelletje.
Dat Noordster het zo goed doet hadden de vaste volgers begin oktober niet verwacht. Uit de eerste vijf wedstrijden waren slechts twee punten gepakt en bivakkeerde de club nog in de onderste regionen van de tweede klasse. De laatste maanden gaat het echter crescendo, want in zowel november als december werden alle wedstrijden gewonnen. Gevolg: Noordster staat keurig derde op de ranglijst en moet alleen titelkandidaten Germanicus en T€VV boven zich dulden. Het verschil met deze ploegen is respectievelijk tien en acht punten. “Het gaat de laatste weken lekker ja”, lacht Kenny Koning. “Al moet ik zeggen dat we sommige wedstrijden wel wat geluk hebben gehad, zoals Peize uit en Helpman uit. Maar aan de andere kant, we voetballen ook echt goed, eigenlijk nog beter dan vorig jaar. In het begin van het seizoen deden we dat ook, maar maakten we de kansen niet af. Nu doen we dat wel.” De ploeg mag dan ook stiekem dromen van de eerste klasse. Met Koning staat er een ervaren keeper in het doel die de klappen van de zweep kent. De verdediging is solide, het middenveld staat en Noordster herbergt met Mark Wever en Kees Dun twee scorende spitsen. Tel daarbij op dat trainer Bernd van Bolhuis de beschikking heeft over een aantal karaktervoetballers en de opmars van de laatste maanden is verklaard. “Ons eerste doel is om een periodetitel te pakken”, legt Koning uit. “We zijn in de tweede periode aardig op weg en na de winterstop spelen we ook nog tegen Germanicus en TEVV. We staan nog vrij ver achter hun, maar misschien is er wel meer mogelijk.”
Ambities
Koning denkt dat Noordster op termijn de stap naar de eerste klasse moet kunnen maken. De doelman kan het weten, want als trainer van de A1 heeft hij een prima beeld van de jeugdopleiding van de voetbalvereniging uit Oude Pekela. “We hebben een goede lichting bij de B-junioren. Zij spelen nu in de Hoofdklasse en vanuit A1 kunnen één à twee spelers de stap ook wel maken. We hebben nu eigenlijk wel een jonge groep bij het eerste en de rek is er ook nog niet uit. Noordster doet het grotendeels met eigen jongens en is dus afhankelijk van de doorstroming. Op dit niveau is het dan ook een unieke club.” Niet alleen op het veld heeft Koning ambities, want de goalie is namelijk ook in het bezit van zijn trainerspapieren. Met TC II op zak was hij al eens interim-trainer van Noordster in het seizoen dat hij geblesseerd was aan zijn knie. Ook was de liefhebber pur sang keeperstrainer bij SC Veendam in het seizoen 2012/2013. Ziet hij zich op den duur nog terugkeren als trainer in de wereld van het betaalde voetbal? Als er een aanbieding komt denkt Koning er zeker  over na. “Het profwereldje zou zeker mooi zijn. Op mijn werk kon ik destijds regelen dat ik dinsdagochtend en donderdagochtend als keeperstrainer bij Veendam aan de slag kon. Echt mooi om te doen, je werkt ook met goede en gedreven keepers. Of ik nog contact met Theo Timmermans en Robbert Te Loeke heb? Af en toe appen we elkaar even om te vragen hoe het gaat en dan hebben we ook even over het keepen. Beiden zitten bij hun clubs Volendam en Dordrecht op de bank. Timmermans is geblesseerd geweest, hij had een hersenschudding. Te Loeke leek eerste keeper te worden, totdat Dordrecht Kurto haalde. Maar het was zeker prettig werken met deze keepers.”
Kortom, Koning weet waarover hij praat. De vraag is dan ook hoe lang de 33-jarige keeper nog onder de lat staat bij Noordster. “Ik heb geen idee, ik bekijk het van jaar tot jaar. Ik ben fit en heb er nog veel plezier in. Voorlopig wil ik niet te ver vooruit kijken, of er moet iets leuks komen om als trainer te starten.” De voetballiefhebber kan zijn activiteiten bij Noordster dan ook goed combineren met werk en privéleven. Dat er veel tijd in gaat zitten is echter een understatement. Van maandag tot donderdag is Koning ’s avonds op de club te vinden. “Vrijdag is de enige dag dat ik niet bij Noordster ben. Dat is goed te combineren. Wanneer ik thuis kom van mijn werk ga ik rustig eten en ga ik daarna met mijn dochter spelen. Daarna ga ik lekker naar de club.”

OUDE PEKELA - Kenny Koning