Piet’s Big City Week 52

Donderdag mocht ik spreekstalmeester zijn bij het afscheid van burgemeester Ruud Vreeman in Huize Maas, de cultuurtempel aan de Vismarkt. Het werd beslist geen doorsnee avond. Een afscheid geheel in stijl van de burgemeester. Met bier, heel veel bitterballen en blues. De drie B’s. Voor de eerste twee dienden de genodigden zelf te zorgen, voor de laatste was de bluesband Lefthand  Freddy verantwoordelijk. Starring Fred Reining als Lefthand Freddy, zoon Berend Reining, André van der Werf en last but not least Hans Waterman op drums. Ruud Vreeman is een groot liefhebber van de blues en na zijn afscheidsspeech zong hij voor een volle dansvloer twee nummers waaronder zijn favoriete A Cool Operator Woman. Het openingslied had de burgemeester nog niet heel vaak gezongen, maar zoals hij terecht opmerkte “met deze band gaat het zeker lukken.”  Oud-wethouder van Groningen Dig Istha was vanuit Amsterdam naar die andere Big City gekomen om Vreeman toe te spreken en om hem een origineel singletje uit 1957 van Buddy Holly te overhandigen. Met op de A-kant Oh Boy en op de andere zijde het veel bekendere Peggy Sue. De burgemeester was er blij mee. Verder waren er toespraken van CdK Max van den Berg en van wethouder van cultuur en sport Paul de Rook. De laatste had een hoog humor gehalte. Anne Kuik van het CDA, partner van De Rook, was er net als advocaat Martin Blokzijl. Prominent aanwezig was Ronny, de uiterst charmante echtgenote van Ruud Vreeman. Niet alleen ziet zij er patent uit, Ronny is ook nog eens charmant en super aardig. Bij de eerste bluesgeluiden uit de mond van haar man betrad zij als eerste de dansvloer. Velen zouden haar daarna volgen. Oud-burgemeester Hans Ouwerkerk was ook aanwezig in Huize Maas. Eerder was er de onthulling van zijn portret in het stadhuis van Groningen. Ouwerkerk is geportretteerd door de jeugdige Milan Smidt. Het idee hiervoor is van Ruud Vreeman, die vindt dat er in het stadhuis een complete portrettengalerij van naoorlogse burgemeester dient te verrijzen. Ook van de overleden Jos Staatsen ontbeert nog een portret. Hans Ouwerkerk gaat eten met zijn oud-bestuursvoorzitter Gea Boerma en Max van den Berg vertrekt met zijn eega naar een volleybalwedstrijd van Lycurgus. Voor al degenen die blijven speelt Lefthand Freddy de sterren van de hemel en is het tot het einde bitterballen eten en bier drinken. Ruud Vreeman geniet met volle teugen van de avond. Een kleine 14 maanden burgemeester in Stad en dan op zo’n manier afscheid nemen. Vreeman gaat weer met Ronny in Tilburg wonen en bij het weggaan kreeg elke bezoeker het boekje Mijn kleine Grote Markt. Het zijn observaties van Ruud Vreeman, die gedurende zijn ambtsperiode een appartement bewoonde aan de Grote Markt. Het boek is gelardeerd met mooie foto’s. De periode onder Vreeman is goed geweest. Ik en met mij vele burgers zullen hem niet vergeten. Dank Ruud namens de Grode Stad.