Uitreiking Onderscheiding Carnegie Helden- fonds aan Stephan Haak en Lars Zomer

HOOGEZAND- Loco-burgemeester Ger Lindeman reikte vorige week namens het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds een onderscheiding uit aan Stephan Haak (13 jaar) en Lars Zomer (12 jaar) wegens hun moedig gedrag eerder dit jaar.
Ze ontvingen de onderscheiding, omdat beide jonge inwoners van Hoogezand-Sappemeer  volgens het Carnegie Heldenfonds er door hun kordate optreden voor gezorgd hebben dat een op de spoorwegovergang Kleinemeersterstraat ten val gekomen fietser tijdig van de overgang kon worden weggedragen, waarna met de reanimatie van het slachtoffer werd begonnen.
Op 10 februari van dit jaar was het slachtoffer onwel geworden terwijl hij (alleen) fietste in de Kleinemeersterstraat en ten val gekomen op de spoorwegovergang. Lars Zomer en Stephan Haak waren op dat moment op de fiets onderweg van school naar huis en zagen het slachtoffer liggen. Er waren verder geen andere mensen in de buurt. Het slachtoffer reageerde niet en de jongens hebben 112 gebeld, de fiets van het slachtoffer afgetild en hem in de stabiele zijligging gelegd. Inmiddels waren er meer mensen omheen komen staan. Lars en Stephan hebben hen gevraagd afstand te bewaren en anderen hebben ze gevraagd te helpen het slachtoffer van het spoor te tillen. Op basis van hun verhaal zijn omstanders gestart met de reanimatie. Dit is later overgenomen door het ambulancepersoneel. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd en daar hersteld.De lokale media hebben destijds aandacht besteed aan het voorval, zodat inwoners van Hoogezand-Sappemeer ook al op dat moment hebben kunnen lezen over van het moedig en doortastend optreden van Lars en Stephan. De gemeente is van mening dat beide jongens tot voorbeeld kunnen dienen en hebben hen daarom voorgedragen voor een onderscheiding bij het Carnegie Heldenfonds. Het bestuur van de Stichting is het dus met de gemeente eens dat hun gedrag tot voorbeeld kan strekken voor anderen. De jongens ontvingen hiervoor uit handen van de burgemeester een Getuigschrift en een cadeau van de stichting Carnegie Heldenfonds.

hoogezand helden gehuldigd