Stelmakerij Wever en Oliebollencomité slaan handen ineen

Mussel stelmakerij en oliiebollencomite

Museum opent op Oudejaarsdag haar deuren voor het dorp

MUSSEL – Al sinds 1993 kent het dorp Mussel een Oliebollencomité, dat al ruim twintig jaar oliebollen bakt voor het goede doel. Wat ooit begon als initiatief om geld in te zamelen voor de getroffenen door de overstromingen in Limburg, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit. Dit jaar voor het eerst in Stelmakerij Wever aan de Musselweg.

De krachten bundelen, zo noemen de betrokkenen het. Harm Folkers van het oliebollencomité en de bestuursleden Jan en Jeroen Wever en Siep Schoenmaker van Stichting Stelmakerij Wever vonden elkaar en dat resulteert Oudejaarsdag in een hele dag reuring in de stelmakerij. Het comité gaat oliebollen bakken voor het goede doel. Dat doel is dit jaar het initiatief van de Onstwedder vrouwen Rineke Joosten, Titia Groen en Gerda van der Heide. Zij gaan namelijk in maart 2015 naar Athene om een halve marathon te lopen. Dat doen ze om geld in te zamelen voor de stichting A21, die internationale vrouwenhandel bestrijdt (daarover later meer in Groot Groningen). “Na de zomer kwamen we gewoon eens aan de praat en ik dacht: dit past mooi in de stelmakerij”, vertelt Jeroen Wever. “Harm gaf aan dat het dit jaar nog voor de supermarkt van zijn zoon Reinhard zou gebeuren. Maar we zouden over de toekomst best eens kunnen praten met elkaar.” Die toekomst kwam eerder dan verwacht, want de supermarkt moest haar deuren helaas sluiten en zodoende kwam de stelmakerij alsnog in beeld. “Siep kwam bij mij en zei dat ik Harm even moest bellen”, vervolgt Jeroen. “Als dorp moeten we de krachten bundelen”, vult Harm Folkers aan. “Zodoende kwamen we uit bij de stelmakerij.” Harm Folkers is al sinds 1993 in de weer met de jaarlijkse oliebollenactie voor het goede doel. Wat destijds begon om met het verkopen van oliebollen geld in te zamelen voor de getroffenen van de overstromingen in Limburg, ontwikkelde zich tot een jaarlijkse actie voor verschillende goede doelen. Vorig jaar was de Voedselbank het goede doel waarvoor oliebollen werden verkocht, dit jaar is dat dus de actie van de Onstwedder vrouwen.

Vervlogen tijden

Voor zowel het oliebollencomité als de stelmakerij is het een win-winsituatie, zo benadrukken de vier heren. Het oliebollencomité kan op een centraal punt in het dorp bakken en verkopen en de stelmakerij krijgt op Oudejaarsdag naar verwachting vele bezoekers die een indruk kunnen krijgen. Want wat in 2013 begon als een initiatief van de broers Jan en Jeroen Wever om de voormalige stelmakerij van hun opa in de benen te houden, is uitgegroeid tot een stichting waarbij tientallen vrijwilligers bij betrokken zijn. Het doel: de oude ambachten die voorheen in Zuidoost Groningen werden uitgevoerd te laten zien. Bezoekers van het museum worden meegenomen naar vervlogen tijden. De tijden van de ‘wupkoare’ bijvoorbeeld. De opening was op 1 juni 2013 en in anderhalf jaar tijd is er al behoorlijk wat gerealiseerd. Het bijgebouw heeft een nieuw dak, er is een keuken geplaatst en er is een toilet voor bezoekers. Daarnaast zijn er allerlei machines opgescharreld die de oude ambachten kunnen uitbeelden. Wanneer je aan de praat komt met de Wevers en Siep Schoenmaker komen er diverse ideeën voorbij, er zijn dus plannen te over. “Maar”, zo weet ook Jan Wever. “Je kunt gewoon niet alles tegelijk. We willen van alles met de stelmakerij, nu is het zaak om in het nieuwe jaar de dingen stapsgewijs aan te pakken.” Aan aanbod geen gebrek. “Er wordt ons zóveel aangeboden en we willen natuurlijk alles wat te maken heeft met stelmakerij en oude ambachten wel bekijken”, legt Siep Schoenmaker uit. “De prioriteiten voor 2015 zijn om het gebouw buitenom verder klaar te maken, de presentatie voor het museum klaar te maken en de machines die één voor één gereviseerd en gerestaureerd worden bij Wedeka.” Dat er draagvlak is voor de stelmakerij is wel duidelijk. Burgemeester Baukje Galama en Roelof Plieger brachten in november nog een bezoek aan de stelmakerij, op het moment dat ook de Handelsonderneming Mussel (HOM) te gast was. Verder was de stelmakerij een onderdeel van het programma van de reünie van CBS De Zandtange. “En een jongen van de school heeft hier al zijn spreekbeurt gehouden”, vertelt Jeroen Wever enthousiast. “Dat is toch geweldig? Verder is Jan Wubs hier met cliënten van de zorgboerderij al geweest. Wat ook mooi is, is het feit dat er zoveel vanuit de vrijwilligers zelf komt. Daar zijn we ook blij mee.”

Wat betreft die vrijwilligers, op Oudejaarsdag steken er ook een aantal mensen belangeloos hun handen uit de mouwen. Op 31 december beginnen Harm Folkers en Willem Akker en consorten al heel vroeg met het bakken van oliebollen. Rond half negen ’s ochtends kunnen liefhebbers de eerste porties kopen en het bakken gaat door tot vier uur ’s middags. Meer info over de stelmakerij: www.stelmakerijwever.nl.

Mussel stelmakerij en oliiebollencomite