Honderden hardlopers trotseren kou in Stadskanaal

Jan Venhuizen wint Noorderpoort Nieuwjaarsloops

STADSKANAAL – Het was bikkelen, doorbijten en vooral niet te lang stilstaan. De waterkou in Stadskanaal deerde pakweg 400 hardlopers niet om de eerste wedstrijd van het Schutrups Loopcircuit ‘gewoon’ af te werken. Onder leiding van spreekstalmeester Harm Noor wisten velen de finish te halen en de kou te trotseren. Voorzitter Harm Kruit van de organiserende vereniging Runners Stadskanaal was tevreden, maar zag voor de langere termijn ook verbeterpunten.
Want na een jarenlange groei van het aantal deelnemers bij het Loopcircuit kwam het afgelopen jaar de klad erin. Het deelnemersaantal stagneerde en de drie organiserende verenigingen, te weten Runners Stadskanaal, SV Veendam en AV Aquilo, zullen alle zeilen moeten bijzetten om het deelnemersaantal weer te laten groeien. “En daar wordt dit jaar ook zwaar op ingezet”, aldus voorzitter Harm  Kruit van Runners Stadskanaal. “Dat is ook de reden waarom we in Stadskanaal voor een nieuw parcours hebben gekozen. Vele lopers hebben bijvoorbeeld al tien keer meegedaan en die worden niet meer uitgedaagd door ieder jaar hetzelfde parcours. Voorheen ging het parcours linksaf de Vogelwijk in, nu moeten de lopers rechtsaf.” Wethouder Peter Gelling (GemeenteBelangen Stadskanaal) verrichtte zaterdag het startschot en had en passant nog lovende woorden voor de organiserende vereniging. “Hardlopen is eigenlijk een individueel gebeuren en dan is het heel mooi om te zien dat zoveel lopers zich in verenigingsverband sportief inzetten. Daarvoor mijn complimenten aan de Runners, dat hebben ze echt goed voor elkaar.” Wat ook goed voor elkaar was, was het nieuwe parcours in Stadskanaal. Want ondanks de kou waren er toch weer 400 hardlopers naar het fonkelnieuwe complex bij het Noorderpoort afgekomen. Onder het toeziend oog van voormalig wethouder Hendrik Klap van de gemeente Vlagtwedde en RTV Noord-presentator Marcel Nieuwenweg verrichte Gelling het startschot en gingen Jan Venhuizen en Jan Stuursma er als een haas vandoor. Met een tijd van 34 minuten en 5 seconden werd Venhuizen afgetekend winnaar, vóór Stuursma en Barry Bronsema. Yasmin Hillebrink won bij de dames, terwijl Sanne Tamminga en Theresia Bijl respectievelijk tweede en derde werden. Daarna was het tijd voor de binnenkomst van de vele recreanten die meededen in Stadskanaal. Ook de lokale prominent Jeroen Wever, naast docent ook museumeigenaar, wist de eindstreep voor de vijf kilometer te halen. Dorien Smit bikkelde zich naar het einde van de tien kilometer en ook Riëtte Wubs passeerde de finishlijn in optima forma. Ook Nieuwenweg had graag willen hardlopen, zo gaf hij spreekstalmeester Harm Noor te kennen. “Man, het jeukt mie aan alle kanten”, lachte Nieuwenweg. Ook Mareike Robertus, normaliter een verwoed hardloopster, liet de Noorderpoort Nieuwjaarsloop aan zich voorbijgaan. Voor al deze hardloopliefhebbers is er volgend jaar een nieuwe kans. Met misschien nog wel meer deelnemers als dit jaar, want als het aan Kruit en consorten ligt worden de mensen weer warmgemaakt voor het Schutrups Loopcircuit.

STADSKANAAL-nieuwjaarsloop