Onstwedder dames geraakt door vrouwenhandel

Halve marathon om geld én bekendheid te verwerven

ONSTWEDDE – Volgens Amnesty International zijn er jaarlijks miljoenen mensen slachtoffer van mensenhandel, waarvan het overgrote deel vrouwen en kinderen zijn. Een substantieel aantal worden verhandeld, komen in de prostitutie terecht en worden fysiek, geestelijk en financieel uitgebuit. Het is hoog tijd om voor dit internationale probleem meer aandacht te vragen, vinden Rineke Joosten, Gerda van der Heide en Titia Groen uit Onstwedde. Zij lopen op 5 maart 2015 in Griekenland de halve marathon om de vrouwenhandel in Europa en daarbuiten te bestrijden.

De drie vrouwen doen mee aan de Muskathlon, een initiatief dat voortkomt uit de 4e Musketier. Alleen, hoe zijn de vrouwen op het idee gekomen? “Nou, mijn man is twee jaar geleden voor het eerst met de Karakterweekenden van de 4e  Musketier mee geweest”, begint Rineke Joosten haar verhaal. “Dat was een weekend alleen voor mannen georganiseerd. Alleen, bij de terugkomavond mochten de vrouwen wel mee en op die terugkomavond kwamen ook de Muskathlons aan de orde, waarbij deelnemers voor Stichting Open Doors gingen hardlopen in Israël en Ethiopië om christenvervolging tegen te gaan. Ik was toen al geraakt door de opzet en ben het gaan volgen.” Naast haar interesse voor de Muskathlon volgde Joosten het werk van International Justice Mission (IJM), een organisatie die zich inzet om slavernij, waaronder vrouwenhandel en seksslavernij, tegen te gaan. Ze ontdekte dat voor de Muskathlon in 2015 de organisatie A21 een van de doelen is waarvoor geld ingezameld wordt. A21 is een vrij jonge organisatie die zich net als IJM  inzet voor de strijd tegen slavernij en dan vooral de seksslavernij. Dat zette Joosten nog meer aan het denken. Sterker nog, de drang om mee te doen werd groot. “Ik dacht: dit is mijn ding, hier moet ik aan meedoen.” Ook Gerda van der Heide en Titia Groen volgden het werk van de 4e Musketier op de voet en daarmee kwam alles samen. De drie waren eruit: ze wilden zich gaan inzetten om het probleem vrouwenhandel op de kaart te zetten en geld in te zamelen voor de bestrijding ervan. “Het is de meest kwetsbare groep”, vindt Gerda van der Heide. “Het gaat om mensen die zich niet kunnen verweren en daar willen we iets aan doen. Vandaar dat ik besloten heb mee te doen. En tot op de dag van vandaag denk ik dat we het streefbedrag van 30.000 euro kunnen halen.” Het is duidelijk, er is geld nodig, maar het gaat de dames om meer dan dat alleen. Natuurlijk is het mooi als het streefbedrag van 10.000 euro per persoon wordt gehaald, het is evenzo belangrijk dat Nederland weet van het groeiend probleem, is het betoog van de vrouwen. “We willen iets betekenen voor een ander en dat we dit mogen doen – want zo voelt het – is heel bijzonder. Dit voelt als een voorrecht”, vult Titia Groen aan.
A21
Het doel is helder. Op 5 maart 2015 lopen de Onstwedder dames een halve marathon om geld in te zamelen voor het goede doel. Dat doel is A21, een organisatie dat zich heeft toegelegd op het bevrijden van vrouwen uit de seksslavernij en het voor de rechter krijgen van daders van mensenhandel. Deze marathon wordt in Griekenland gelopen, want dat land is hét ‘doorvoerland’ bij uitstek voor mensenhandelaren. “Deze jonge meiden worden zó weggerukt uit hun dagelijks bestaan”, vervolgt Gerda van der Heide. “Je denkt in je naïviteit dat het alleen ver weg gebeurt maar de realiteit is anders. Ook in Nederland worden er vrouwen verhandeld.” Juist daarom willen de vrouwen zich inzetten voor dit doel. “Het kan ook onze dochters overkomen”, is Rineke Joosten helder.  “Juist dat idee vinden we weerzinwekkend. Deze meiden die slachtoffer zijn van vrouwenhandel verdienen een stem. Die willen wij graag voor hen zijn.”
De manier waarop deze meiden worden geronseld is al even geraffineerd als schandalig. Vrouwen en meiden uit met name Bulgarije en Roemenië solliciteren in hun eigen land via een uitzendbureau op een baan als hotelmedewerker of schoonmaakmedewerker in Griekenland. De vrouwen boeken hun eigen vluchten vliegen op hun eigen paspoort naar Thessaloniki (Griekenland). Alleen, voorbij de douane worden ze opgewacht door mensenhandelaren, die de nietsvermoedende meiden opsluiten in een ‘breaking house’. Hier worden de vrouwen net zo lang verkracht, bedreigd en mishandeld tot ze zich overgeven. De hel wordt daarna nog erger, want dan begint het prostitueren pas echt. Pakweg veertig klanten per dag is namelijk meer regel dan uitzondering, terwijl maar één procent van de geronselde vrouwen ooit vrijkomt. “En daar willen we iets tegen doen”, klinkt het strijdlustig. “We gaan met veertig mensen vanuit heel Nederland naar Thessaloniki om de halve marathon te lopen”, vervolgt Gerda van der Heide. “Daarnaast zijn we bezig om A21 op de kaart te zetten. Het probleem is dat dit doel nog onbekend is. We geven op verschillende plekken informatie. Bij sommige mensen is de houding vooraf nog wat twijfelend, maar vaak zijn ze na afloop wel overtuigd van het goede doel.” Het aantal donaties is  ondertussen opgelopen naar pakweg 7500 euro en er volgen de komende maanden verschillende acties om dat bedrag op te plussen naar 30.000 euro. “Maar we willen ook helpen het project verder de wereld in te helpen”, laat Titia Groen weten. “We willen dit bekend maken bij zoveel mogelijk mensen, zodat de bekende olievlek zich gaat uitbreiden. Niet alleen onze mensen om ons heen, iedereen hoort te weten hoe groot het probleem wereldwijd eigenlijk is.”
Het project van Titia Groen, Rineke Joosten en Gerda van der Heide is te volgen via hun website www.wieisze.nl. Via deze site kan ook gedoneerd worden. Meer informatie over het doel: www.thea21campaign.org. De dames zijn van 3 tot 7 maart 2015 in Griekenland. Op 5 maart binden ze de hardloopschoenen onder om te lopen voor het goede doel.ONSTWEDDE - Initiatiefnemers Wie is ze