Groninger Tafeltennis Kampioenschappen voor tweede keer in Oldambt

WINSCHOTEN – Voor het tweede jaar op rij organiseren de tafeltennisvereniging TTV Oldambt op verzoek van NTTB Noord de Groninger Tafeltenniskampioenschappen. Na het succes van vorig jaar zijn de sportzalen van het Dollard College aan de Stikkerlaan in Winschoten opnieuw het decor voor honderden spelers en speelsters. Naast het Groninger Kampioenschap is er namelijk ook een Open GK toegevoegd aan de agenda. Daar zijn toppers als Michel de Boer en Yana Timina ook te bewonderen.
Kortom, op 16, 17 en 18 januari is het een drukte van belang in de sporthallen aan de Stikkerlaan in Winschoten. Vorig jaar deden er ruim 260 tafeltennissers uit de provincie mee, dit jaar staat de teller al op tenminste 278 aanmeldingen. De vijftienkoppige organisatie is dan ook tevreden met de ontwikkeling van het toernooi. Want er zijn niet alleen provinciale talenten te bewonderen, dankzij de inspanningen van Cathry Hof en Monique Arends is het gelukt om internationale topspelers en topspeelsters uit Nederland, Duitsland, China, Guatemala en Rusland te strikken. PR-man Stef Arends – inderdaad de vader van Monique – is dan ook een tevreden man. “Dit driedaagse festijn is een ideale mogelijkheid om Winschoten te promoten”, laat hij weten. “Niet voor niets is de gemeente Oldambt hoofdsponsor en verricht sportwethouder Bard Boon de opening. Het eveneens bedoeld om het tafeltennis in Winschoten en omgeving weer op de kaart te zetten. Deze regio was toch een kleine witte vlek wat betreft tafeltennis.” Wat in ieder geval geholpen heeft om de sport een boost te geven is de fusie tussen de tafeltennisverenigingen De Finster en Scheemda, waardoor TTV Oldambt is ontstaan. “Dat sloeg een paar jaar geleden heel goed aan”, weet Arends. “Men liep weer warm voor tafeltennis. Vorig jaar hebben we als vereniging de eerste editie van de Groninger Kampioenschappen mogen organiseren en dat verliep fantastisch.” Arends weet waarover hij praat. Als voormalig inwoner van Appingedam was hij ook daar betrokken bij de organisatie van het toernooi in die plaats. Sinds een aantal jaren woont Arends op de Oldambtster klei en is hij daar druk bezig de sport te promoten. De PR-man weet dat hij het niet alleen kan en is daarom ook blij met de steun van zijn commissieleden en tientallen vrijwilligers.
Binding
Qua organisatie ziet het er dan ook goed uit. “We beschikken over een kleine vijftig vrijwilligers en er wordt goed samengewerkt met de beheerder van de sporthal om alles zo goed mogelijk te laten verlopen”, vervolgt Arends. “We laten de toeschouwers namelijk in de zaal langs de tafels plaatsnemen, zodat ze het spel goed kunnen volgen. We willen ze namelijk meer bij het spelletje betrekken. Of de topspelers dat wel of niet kunnen waarderen interesseert ons iets minder. Het gaat ons om de binding met het publiek.” Er komen dus topspelers uit de Nederlandse Eredivisie en de Duitse Bundesliga naar Oost Groningen. mede dankzij de lobby van Cathry Hof en Monique Arends. Beiden hebben in de top gespeeld en deel uitgemaakt van het Nederlandse team, bepaald geen sinecure. Hoe zit het eigenlijk met de toekomst van het Nederlandse tafeltennis? Is er een nieuwe Bettine Vriesekoop in de maak? Volgens Arends is die toekomst hoopvol. “De afgelopen jaren moesten we het hebben van ‘import’ van spelers en speelsters uit andere landen, om het zo maar eens te zeggen. De Nederlandse jeugd komt er echter aan, dat zul je ook zien in Winschoten. En Monique zal zelf ook nog een balletje slaan. Ze is veertig, maar kan het nog altijd niet laten”, lacht Arends.
De Groninger Tafeltenniskampioenschappen vinden plaats op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 januari 2015.Toptafeltennis in Winschoten dus, en dat al twee jaar op rij. Meer informatie: www.ttvoldambt.nl/gk.

WINSCHOTEN - Commissie Open GK Tafeltennis