Hoe een windpark een dorp in tweeën scheurt

MEEDEN - William Moorlag Acties Storm Meeden vaker minder ludiek

MEEDEN – Een ogenschijnlijk onschuldige busreis van gedeputeerde Marc Calon met de wethouders Frits Muurman (Veendam) en Nantko Boddema (Menterwolde) in 1999. De PvdA-bestuurders laten zich rondtoeren door de Veenkoloniën en die rondrit sterkt Calon in zijn overtuiging om een windpark zo dicht mogelijk bij een industrieterrein te laten herrijzen. Die plannen zijn anno 2015 enigszins aangepast, maar de inwoners van Meeden voelen zich het grootste slachtoffer. Het dossier windpark N33 zorgt voor onvrede in het dorp. De boeren varen er wel bij, de gewone burger wordt steeds bozer en bozer.
Het windpark zal naar verwachting niet bij het dichtbevolkte Veendam worden geplaatst, maar het dorpje Meeden zal bezwijken onder de last van de tientallen molens van reuzenformaat. Althans, dat is de mening van de protestbewegingen Tegenwind N33 en Platform Storm. Alhoewel ze elkaar respecteren, zijn de werkwijzen van beide actiegroepen verschillend.
Tegenwind N33 heeft vanaf het begin gekozen voor de dialoog. Platform Storm is daarentegen rauwer, grilliger. Gooit stinkbommen in het provinciehuis, zet een actie met rotte tomaten op poten. Dat werk. Maar de toon in het dorp wordt rauwer, mensen worden boosaardiger. De huidige gedeputeerde William Moorlag (PvdA) weet al een tijdje dat hij de populariteitsprijs in Meeden nooit zal krijgen, maar ervaart op 12 augustus 2014 de echte emoties. In eerste instantie is het de bedoeling dat de Tweede Kamerleden Albert de Vries, Henk Nijboer en Tjeerd van Dekken van de Partij van de Arbeid in een besloten bijeenkomst in gesprek gaan met de actiegroeperingen.
Alleen, na enige ophef wordt besloten er een openbare bijeenkomst van de maken.
En daarin slaat de Partij van de Arbeid de verkeerde toon, zo blijkt al snel.
De Vries, inwoner van Zeeland, benadrukt in zijn betoog vooral de afstand die hij voor deze middag heeft moeten afleggen. De zaal mort en gromt. Verder moet ook De Vries toegeven dat Meeden al haast in een geslagen positie zit. De maanden die volgen lijken dat volgens de tegenstanders ook uit te wijzen. Moorlag buigt zijn hoofd nog niet.
Hij zegt het plan niet te kunnen wijzigen, in verband met afspraken met het Rijk, de zogenoemde Rijkscoördinatieregeling.
Ophef
Dat Meeden steeds meer in een kamp van voor- en tegenstanders lijkt te geraken wordt wel duidelijk wanneer je de gebeurtenissen bij elkaar optelt. Zelfs de schoolleiding van basisschool De Mieden in het dorp moet ingrijpen. Kinderen van tegenstanders dragen t-shirts met teksten die aan duidelijkheid niets te over laten. Kort gezegd: het windpark bij Meeden dient er volgens hen niet te komen. De t-shirts worden verboden, de school wil een neutrale plek zijn waar kinderen van voor- én tegenstanders van het windpark in alle rust kunnen leren.
De eerste echte openlijke confrontatie tussen voor- en tegenstanders vindt plaats op 7 december. Jaap Keuning is eigenaar van de winkel Toy Toy Thuis en heeft met boer Martinus Kamphuis de  afspraak dat bezoekers van de winkel op het land van Kamphuis mogen parkeren. Er komt echter een kink in de kabel. Keuning laat via borden op niet mis te verstane wijze weten wat hij van boeren vindt die windpark N33 ondersteunen. Daarop besluit Kamphuis een tracktor te parkeren bij de uitrit van het terrein waar klanten van Keuning hun auto hebben geparkeerd. Gevolg: die klanten kunnen het terrein niet verlaten. Storm Meeden ziet dan aanleiding om bij de tracktor een brandje te stichten. Daarop belt Kamphuis de politie en brandweer. Een eerste rel is geboren. Jan Hendriks van Storm Meeden verwacht dat er meer van deze conflicten zullen volgen.
Kortom, het windpark splijt het dorp Meeden in tweeën. Het voorheen zo rustige Meeden is in de ban van windenergie en vreest de komst van de tientallen metershoge windmolens. Het proces lijkt onomkeerbaar. Dat de acties in kracht en radicaliteit zullen toenemen lijkt eveneens een onomkeerbaar fenomeen. Het jaar 2015 is amper begonnen en de verhoudingen staan nu al op scherp. Er is nog één remedie voor de actievoerders van Storm, Tegenwind N33 en de gemeente Menterwolde: een alternatief plan dat het windpark opschuift richting de Eekerpolder. Alleen, daar wil Moorlag nog niet aan. Tot die tijd zullen de Menterwolmers blijven strijden voor een windparkvrij Meeden.