Vlagtwedde is een sportdorp pur sang!

Sporten in Vlagtwedde Datum: woensdag 14 januari 2015
Plaats: Vlagtwedde
Tijd: 15.00 uur

Sinds 2012 mag Vlagtwedde zich sportdorp noemen. En die titel draagt het dorp met verve. Want het heeft met Gert Lukens (Nieuw Buinen) en Arjan Wiegers (Go Ahead Kampen) niet alleen voetballers op niveau voortgebracht, er gebeuren nog veel meer mooie dingen in hartje Westerwolde.
Want de stuurgroep staat namelijk als een huis. Namens Huis voor de Sport droeg Nynke Karrenbeld haar stokje bij en heeft zij nu afscheid genomen als projectleider. Nu bestaat de stuurgroep uit Leo Teuben, die de afgevaardigde is vanuit de voetbalvereniging, Henriëtte Huls is de fysiotherapeute, Caroline Pinxterhuis ondersteunt vanuit Sport- en Trainingscentrum Vlagtwedde, Henk Opheikens is de vertegenwoordiger namens Dorpsbealngen, Bastien Spiegelaar is de docent Lichamelijke Opvoeding die zijn kennis inbrengt, voorzitter Jan Hebers is er namens Stichting Rzijn bij betrokken en Henny de Groot is met haar eigen zwemschool erbij betrokken.
Kortom, de stuurgroep herbergt kennis op alle fronten en dat  heeft geresulteerd in mooie resultaten. En dan is de negatieve aandacht van landelijke omroepen als PowNed en een tv-programma als Pauw & Witteman onlogisch en ook gebaseerd op onjuiste feiten. Gevolg: Vlagtwedde en Oost Groningen stonden er in september 2014 weer eens goed op, terwijl de regio er he-le-maal niets aan kon doen.
Voorzitter Jan Hebers van de stuurgroep is dan ook blij met het bezoek van sportorgaan NOC*NSF. Bij de start, nu alweer meer dan twee jaar geleden, was het orgaan ook al van de partij en na het harde werken van de stuurgroep en haar vrijwilligers is het tijd om de balans op te maken. De sportkoepel komt dan ook met camera en al naar het mooie Westerwolde. Aan activiteiten dan ook geen gebrek. Zo wordt er op een reguliere woensdagmiddag volop gesport in Vlagtwedde. Het zwembad wordt benut door zwemschool Henny de Groot met haar zwemlessen, in de manege De Woudruiters is de paarden- en dressuurvereniging Westerwolde actief, later in de middag is het tijd voor streetdance bij Prenger Hoekman en ’s avonds wordt er zowel op het veld als in de zaal gevoetbald. Groot Groningen is er getuige van, ziet kinderen actief sporten onder de bezielende leiding van professionals en vrijwilligers. Individuen leren functioneren in teamverband, individuele sporters leren op hun zo geliefde sport uit te blinken en het allerbelangrijkste, het plezier spat er vanaf.
Verder heeft Sportdorp Vlagtwedde sinds haar bestaan het verschil gemaakt in Westerwolde. Zo werd er een hardloopclinic opgetuigd, iets wat uitmondde in Loopgroep Vlagtwedde. Verder werd de judovereniging nieuw leven ingeblazen, bestaat er tegenwoordig een majorettekorps, is voetbalvereniging Westerwolde dankzij Sportdorp Vlagtwedde gestart met 35+ voetbal én is er een multifunctioneel speelveld bij het MFC in het dorp gerealiseerd. Kortom, Westerwolde mag blij zijn met zo’n actieve stuurgroep. Projectleider Nynke Karrenbeld van Huis voor de Sport Groningen is er niet meer bij betrokken, de subsidiestroom is gestopt, maar Sportdorp Vlagtwedde gaat echter onverdroten voort.
Er zijn dankzij de inzet van Sportdorp Vlagtwedde niet alleen nieuwe verenigingen en groepen opgetuigd, ook bestaande verenigingen hebben een impuls gekregen. Zo heeft volleybalvereniging VSV’74 haar ledenbestand weer een boost kunnen geven én zijn er individueel gezien meer Vlagtwedders gaan sporten. Weliswaar zijn ze niet allemaal lid van een sportvereniging waar NOC*NSF zicht op heeft, maar om nu te beweren dat Vlagtwedde niet beweegt gaat wel erg kort door de bocht. De cameramensen van de sportorganisatie hebben dat nu met eigen ogen kunnen zien.

Sporten in Vlagtwedde

Sporten in Vlagtwedde