Piet’s Big City Week 5 ”15

Dig Istha weg, Ruud Vreeman vertrokken, het is voor mij wel weer even wennen. Ruud heb ik de culinaire hoogstandjes in Grode Stad leren kennen en Dig is een goede vriend geworden. Voordat hij vanuit Amsterdam naar Groningen kwam wist Dig helemaal niets van Stad, maar na onze eerste ontmoeting heb ik hem binnen een maand de Big City van binnen en buiten laten zien. Van de WEEVA tot het Newscafé en van de Uurwerker tot Da Vinci, Istha wist in een mum van tijd de plekjes die de moeite waard zijn. Een grotere levensgenieter dan Dig Istha heb ik zelden meegemaakt. Beiden zijn we stapelgek op het Woon En Eethuis Voor Allen, in de volksmond beter bekend als de WEEVA aan het Zuiderdiep. Naast dat je hier uitstekend kan overnachten, kun je er ook zalig eten. Als voorgerecht serveert WEEVA als enige restaurant in stad en ommeland nog de Groninger bloedworst. Drie plakjes op de ouderwetse manier gebakken, gelardeerd met stukjes appel en rozijnen. Dig en ik kunnen er ons de hele dag op verheugen. Daarnaast is Istha een groot liefhebber van kalfslever, iets dat je bijna nergens meer kan nuttigen, behalve dan aan het Zuiderdiep. Ik neem dan vaak het pannetje onvermijdelijke draadjesvlees. Ben nooit een liefhebber van lever geweest. Stelt u zich na deze copieuze maaltijd het gezicht van de oud-wethouder voor. Bloedworst vooraf, dan de kalfslever en als toetje de niet van de kaart weg te branden dame blanche. Pilsje vooraf, een goed glas rode wijn gedurende de maaltijd en Dig Istha hoeft voorlopig niet terug naar Amsterdam. Voor mij had Istha nog best een jaar wethouder mogen blijven, net als Vreeman nog drie jaar burgemeester. Het verschil tussen beide heren is dat Vreeman zelf is gestopt en Dig niet langer kon blijven. Kijk en dat laatste versterkt de band tussen ons nog eens extra. Beiden zijn we van 1949, Dig is van juni, ik van mei, en alle twee mochten we niet verder. Dig omdat de PvdA koos voor Roeland van der Schaaf als wethouder en ik omdat ik moest stoppen vanwege het bereiken van die vermaledijde leeftijd van 65 jaar en 2 maanden. Net als Dig Istha wilde ik dolgraag blijven werken, maar het nieuwe directiebeleid besliste anders. Een mooi afscheid en dat was het dan. Ga vooral genieten Piet. Van hoofdredacteur Mischa kreeg ik een rond boekje, heel toepasselijk Rondje Groningen genaamd. Het boekje behelst fietsroutes en picknickrecepten. Voorin heeft Mischa het volgende geschreven. Lieve Piet, Doen! Je hebt er tijd voor. Goedbedoeld, maar toch….. Van een collega was er een langwerpig boekje. Groningen voor lanterfanters heet het. Een voetreis door prachtige landschappen in 28 dagen. Schrijver Fokko Bosker. Mooi dat ik de keuze heb tussen wandelen en fietsen. En tussen Amsterdam en Groningen. Wandelen met Dig langs de grachten en fietsen met hem door prachtig Westerwolde. Keuzes zat derhalve als je niet meer werkt.