“Bent u gek geworden?”

Heet politiek avondje in raadszaal Menterwolde

MUNTENDAM – Een collegebrief die er niet om loog, raadsleden Matty Siersema en Markus Ploeger die uiterst fel reageerden en een weglopende SP-fractie. Dat waren de ingrediënten voor een heet politiek avondje in het altijd bruisende Menterwolde. Inzet van het debat was de vermeende angstcultuur, die verslaggever Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden blootlegde. Het gevolg? Heetgebakerde bestuurders in hartje Muntendam.

De aanloop naar de raadsvergadering over de interne organisatie van de gemeente Menterwolde zorgde al voor hoogspanning. Felle commentaren, een collegebrief die er à la John de Wolf met gestrekt been inging en een voormalig wethouder die als raadslid volledig uit de school klapte. Zelfs de Ondernemingsraad werd erbij gehaald, tot woede van burgemeester Eduard van Zuijlen. “Kom niet aan mijn mensen. Bent u gek geworden?” fulmineerde hij zijn kritiek richting Matty Siersema van Kritisch Menterwolde. De voormalig wethouder trok samen met fractiegenoot Markus Ploeger fel van leer tegen de burgemeester en gemeentesecretaris Henk van der Wal.

Wel of geen angstcultuur? Dat was de inzet van de raadsvergadering. Nu is het ondoenlijk om dat binnen een vergadering van drie uurtjes bloot te leggen, dus verrichte Siersema al wat voorwerk. Voordat zij haar vooronderzoekje naar buitenbracht kwam het college met een brief die er niet om loog. Er werd gehakt gemaakt van het artikel in Dagblad van het Noorden en een aantal raadsleden kregen er flink van langs. “Ons college heeft zeer grote moeite met het feit dat op basis van anonieme bronnen een aanval is ingezet op de persoon van onze gemeentesecretaris”, aldus het college.

De Partij van de Arbeid, GroenLinks en Kritisch Menterwolde trokken als oppositiepartijen samen op om met een onderzoekscommissie te komen. Dat voorstel haalde het niet. Het college kwam daarna met het standpunt dat een extern onderzoek geen aspect is voor de gemeenteraad en dat het college de opdracht zal geven aan een externe partij. Wel kreeg de raad voor elkaar om nog inspraak te hebben op het onderzoeksverloop. Zij kan haar punten voorleggen aan het college, dat dan formeel in conclaaf gaat met een extern bureau. Kritisch Menterwolde, GroenLinks en Partij van de Arbeid stemden tegen deze constructie. Hun kindje, een eigen raadscommissie, was in de ogen van deze partijen een beter middel geweest. Volgens burgemeester Eduard van Zuijlen was dit echter niet mogelijk.