Wel of niet telefonisch indiceren in Veendam?

VEENDAM – In de raadscommissie Samenleving van de gemeente Veendam heeft de SP-fractie het telefonisch indiceren in het kader van de huishoudelijke hulp ter sprake gebracht. Middels een brief aan het college wilde de partij opheldering over dit middel om de herindicatie voor de huishoudelijke hulp te bepalen. Volgens de socialisten zijn hier afspraken over gemaakt in Veendam: géén telefonische indicaties.

“In de raad is de afspraak gemaakt dat WMO-consulenten gaan indiceren”, vertelt Angelique Schoonewille. “In Veendam gebeurt het echter wél per telefoon en daar maken wij ons zorgen over.” Schoonewille kreeg steun van meerdere partijen, waaronder de coalitiepartijen GemeenteBelangen Veendam en de VVD. “Wethouder Jaap Velema verschuilt zich achter het feit dat het volgens hem geen klachten regent. Nou, daar denken wij toch echt anders over. Wij krijgen wél diverse signalen binnen dat er telefonisch wordt geherindiceerd. En dit is niet volgens de afspraak.”

De SP is naar eigen zeggen blij verrast met de steun van GemeenteBelangen en de VVD. “Dit mag gewoon niet gebeuren! Landelijk is inderdaad aangegeven dat telefonisch indiceren kan, maar wij hebben hier in Veendam gewoon afspraken over gemaakt dat wij dit niet doen. Verder is de vooraankondiging richting cliënten in ambtelijke taal verwoord in een brief. Hoe moet iemand van 85 jaar dat nou lezen en dan ook nog bezwaar aantekenen als hij of zij het er niet mee eens is? Dát willen we niet in Veendam.”

De SP roept cliënten die in onzekerheid verkeren op zich bij de partij te melden. Dat kan door te mailen naar veendam@sp.nl of door te bellen met Angelique Schoonewille. Zij is bereikbaar via 06 – 516 40 009.