Zuidbroek rouwt om FOC in Assen

ZUIDBROEK - FOC

WINSCHOTEN/ZUIDBROEK – Het feit dat projectontwikkelaar Revascom is uitgeweken naar Assen heeft voor teleurgestelde reacties gezorgd in Zuidbroek. Enkele jaren werkte een groep burgers onder de naam ‘600 banen’ aan de komst van een FOC naar Zuidbroek, maar gedeputeerde William Moorlag blokkeerde dit volgens de Broekster burgers. Marc Hesp is één van hen. Hij schreef een blog over de volgens hem ‘gemiste kans voor Oost Groningen’.

“Een paar jaar geleden was ik deel van een paar bevlogen burgers die zich keihard inzetten voor de regio. Een groep ondernemers wilde 40 miljoen investeren in de realisatie van een Factory Outletcentrum in Zuidbroek. En wij vonden dat een prachtige kans”, schrijft hij. “Maar Moorlag zei ‘njet’ en vertraagde waar hij maar kon.” Kortom, de woede en teleurstelling is niet alleen in eerdere jaren ontstaan, deze is vandaag de dag nog altijd actueel. In Zuidbroek had het volgens de Menterwolmers zo goed gekund, een Factory Outlet Center.

“Dit is een enorm gemiste kans”, betoogt Hesp. “Er was een ondernemer die zonder subsidie hier iets heel moois van plan was en dat is gewoon tegengehouden. Wij als burgers ondersteunden dat initiatief van harte en we hebben er uit alle macht aan getrokken. We hebben ingesproken bij Statenvergaderingen, zijn op bezoek geweest in Lelystad, alle rapporten wezen op een gunstig klimaat in Zuidbroek. Echt enorm jammer. De Partij van de Arbeid was in de Statenfractie mordicus tegen en gedeputeerde William Moorlag voorop. Die wilde het alleen in ‘stedelijk kerngebied’.” De rapporten wezen volgens Hesp de kansen uit voor een FOC in Zuidbroek. Met de groep burgers werd er onder de naam ‘600 banen’ aan de betrokken politici duidelijk gemaakt dat het grootschalige winkelplatform een zegen zou zijn voor Oost-Groningen. “Niks doen was geen alternatief”, vindt Hesp nog altijd. “Winkeliers in de regio zouden het sowieso zwaar gaan krijgen. Dat was natuurlijk een vervelend scenario voor de winkeliers, maar we zochten naar een manier om Oost Groningen economisch wél op de kaart te zetten. Alleen, die kans is ons niet gegeven. Ik ben niet alleen boos meer, maar vooral heel teleurgesteld.”

Volgens Hesp zegt dit iets over de verhoudingen in de regio. “Toen wethouder Henk Jan Schmaal in Veendam bezig was met het nieuwe voetbalstadion zou daar 15000 vierkante meter aan winkeloppervlakte worden bijgebouwd. Toen het FOC in Zuidbroek concreet werd was hij ineens tegen, omdat dit het centrum van Veendam zou leegtrekken. Er was enorme verdeeldheid over dit plan. En nu hebben we niks, terwijl het zó hard nodig was.”

Gedeputeerde William Moorlag geeft aan dat Zuidbroek geen optie was, omdat het provinciaal beleid enkele voorwaarden heeft geschept bij het realiseren van een Factory Outlet Center. Dat houdt in dat een FOC een versterkend effect moet hebben bij een stedelijk centrum. Een FOC bij Zuidbroek zou volgens hem de bestaande winkelcentra nog verder leegtrekken, terwijl deze het al zo lastig hebben. Op de vraag of het FOC bij Assen geen gemiste kans is voor de provincie Groningen reageert hij als volgt. “We zouden graag een FOC willen, maar niet tegen elke prijs”, aldus Moorlag. “We willen bestaande winkelcentra er niet mee verzwakken. Ook in Assen zal dat meespelen. Je ziet bijvoorbeeld dat een FOC in Roermond erg goed werkt met bestaande winkelcentra om de hoek. Dan heeft het een versterkend effect.”

Voordat Revascom uitweek naar Assen was na Zuidbroek de locatie Winschoten in beeld. Daar werd gesteggeld over drie locaties: Het pand van het Sint Lucasziekenhuis, het Stadspark in Winschoten én een locatie bij Blauwestad. In dat laatste geval zou de Blauwe Loper voor de noodzakelijke verbinding met de Winschoter binnenstad vormen. Feit blijft dat VastGoud als projectontwikkelaar in beeld blijft om een FOC op de plek van het Sint Lucasziekenhuis te ontwikkelen. Maar twee FOC, is dat dan niet teveel van het goede? Moorlag houdt zich op de vlakte. “Dat zal de markt gaan bepalen”, legt hij uit. “Dat is niet aan ons als overheid. De markt zal uitwijzen of er ruimte is voor twee FOC’s.”

ZUIDBROEK - FOC