Herbergt Groningen wel voldoende voetballiefhebbers?

groningen - go ahead

 

 

GRONINGEN – Het gaat goed met FC Groningen. Na de overwinning op Go Ahead Eagles staat de ploeg van trainer Erwin van de Looi nog steviger in de subtop en in de beker lijkt de weg naar De Kuip open te liggen. Verbazingwekkend zijn echter de vele lege stoeltjes in de Euroborg. Afgelopen zaterdag was het amateurvoetbal afgelast en dat zou voor vele liefhebbers toch een aanleiding moeten zijn om een zaterdagavondwedstrijd in ‘Stad’ mee te pakken. Niets van dit alles, duizenden stoeltjes bleven ondanks het Groninger succes onbezet.

groningen - go ahead

En dat moet directeur Hans Nijland toch ook zorgen baren. De beleidsbepaler sloeg deze winterstop een mooie slag op de transfermarkt met het aantrekken van Simon Tibbling en Albert Rusnák en sinds de competitiehervatting gaat het dan ook crescendo met FC Groningen. Het spel is aardig – niet bijzonder spectaculair – en de resultaten zijn eveneens meer dan prima. En dan zoveel lege stoeltjes. De aanhoudende crisis versus de hoge werkloosheid in Stad en Ommeland is natuurlijk een reden waarom er minder publiek komt, maar wanneer je de resultaten ziet zou je toch wat meer toeschouwers mogen verwachten.

Minder toeschouwers betekent dan vaak ook minder sfeer in het stadion. En dat was inderdaad tegen Go Ahead Eagles ook het geval. Uiteraard deed de Z-side haar uiterste best, maar de plichtmatige competitiezege zorgde bij de rest van de fans niet voor uitzinnige reacties. De prachtige 2-0 van Tjaronn Chery liet de menigte heel even op de banken staan, maar daar hield het ook wel mee op.

Heeft de thuisblijvende fan dan helemaal ongelijk? Aan de ene kant niet. Want hoewel er met Rusnak, Tibbling en Chery voldoende voetballend vermogen in de ploeg zit, mist FC Groningen toch iets. Chery en Rusnak zijn twee publieksspelers waar liefhebbers op zitten te wachten, verder mist FC Groningen toch iets. Een echte dribbelaar, grillig en onvoorspelbaar. Een type Filip Kostic. De ene week een negen, de andere week een vier. Iemand waar je je heerlijk aan kunt ergeren en verrukt bij kunt opveren. Wellicht is dat de reden dat er afgelopen zaterdag zoveel stoeltjes leeg bleven.

Was het tegen de Eagles dan zo matig? Helemaal niet. Alhoewel de eerste helft qua amusementswaarde dan niet overhield, werd het begin van de tweede helft toch wel wat aantrekkelijker gemaakt, met een simpele en plichtmatige 2-0 overwinning als gevolg. Go Ahead Eagles kwam er aanvallend helemaal niet aan te pas en dat is voor de positie van oer-Groninger Marnix Kolder zorgwekkend. De inwoner van Westerlee ging er na 75 minuten af nadat hij weinig had kunnen aanrichten. Zijn nieuwe concurrent Glynor Plet creërde na amper een minuut in het veld te staan prompt de enige grote kans voor de ploeg van trainer Foeke Booy. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar een trainer haalt er in de winterstop niet zomaar een spits op. Kolder mag zich terecht zorgen maken. In de herfst van zijn loopbaan lonkt de bank. En dat zou doodzonde zijn voor zo’n mooie laatste periode in de carrière van Marnix Kolder.