Carbage Run mooie uitdaging voor Super Tokkies

image

image

SCHEEMDA – Ze zijn al sinds de eerste klas van de middelbare school bevriend. Rob Nijland, Sander Cords en Erik Eerkens. De Scheemders kennen elkaar goed genoeg om het een week lang met elkaar uit te houden. Dat zal ook wel moeten, want deelname aan de wintereditie van de Carbage Run vereist een optimale samenwerking. De jongeren hebben er zin in. Met een stokoude Renault 20 willen ze de eindstreep halen.

De droom om mee te doen aan de Carbage Run is al enkele jaren aanwezig bij Rob Nijland, Sander Cords en Erik Eerkens. De vrienden zetten deze droom nu om in realiteit, want op 23 februari vertrekken ze ’s ochtends bij de JENS Vesting in Emmen. Voordat ze aan de start van dit avontuur staan is er al heel wat werk verzet. Ze hebben een Renault 20 voor pakweg 350 euro op de kop getikt, hebben er daarna flink aan gesleuteld en zijn aardig wat spaargeld kwijt aan het opknappen van de wagen. Feit is wel dat de auto klaar is voor de ratrace, iets waar de drie zich op verheugen. “Dit wordt inderdaad een mooi avontuur”, lacht Rob Nijland. “Telkens kwam het er niet van, maar we gaan dit jaar toch echt meedoen. Op een gegeven moment belde Erik me op: ‘morgen sluit de inschrijving voor de winter editie’. Toen hebben we besloten: het is nu of nooit.”

Na eerst gekeken te hebben naar een Volvo, de wintereditie van de Carbage Run wordt inmmers in Scandinavië gehouden, viel het oog uiteindelijk op de Renault 20. “Een echte directeurswagen van vroeger”, vindt Sander Cords. “We zagen het eerst niet zo zitten, dat ding moest helemaal uit Heiloo komen, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor deze auto. Het is echt een beest van een auto, met van die grote lederen stoelen. Prachtig!” Dat er nog flink aan gesleuteld moest worden deerde de drie niet, want als motorcrossers hebben ze wel verstand van het uit elkaar halen van een motorblok. “En Erik heeft er eigenlijk het meeste verstand van”, weet Nijland. “Hij zat vroeger al aan puchjes te sleutelen en crosst nog vaak.” De drie waren de afgelopen weken regelmatig in de garage te vinden om ‘hun’ kindje eens goed onder handen te nemen. Zo is gekeken of de gastank én de benzinetank nog goed is, zijn de winterbanden gemonteerd en zijn alle vloeistoffen vervangen.

Avontuur

De auto is ook al getest, toen de drie een bezoekje brachten aan het vermaarde festival Zwarte Cross in het Overijsselse Lichtenvoorde. Dat verliep goed. Of de auto het in Denemarken, Noorwegen en Zweden ook zo goed gaat volhouden is nog maar de vraag, maar de drie hebben er in elk geval alle vertrouwen in. Wat betreft de kosten moeten de drie wel rekening houden met een klein gat in de begroting, want de auto verbruikt één liter op acht kilometer. De Renault 20 herbergt weliswaar zowel een gas- als een benzinetank, maar op sommige vlakken is het volgens de heren beter om op benzine te rijden. “Maar we hebben sponsors die ons op verschillende manieren steunen”, legt Cords uit. “Sommige bedrijven sponsoren onderdelen, anderen geven geld. Geweldig dat er zo meegeleefd wordt.” Het avontuur van een week komt wel erg dichtbij, maar dat is volgens de heren juist mooi. “Man, we hebben er echt veel zin in”, vertellen ze in koor. “Laat die Carbage Run maar komen!”

Het is de bedoeling dat de drie een eigen blog met foto’s gaan bijhouden. Dat doen ze op hun Facebook-pagina: www.facebook.com/supertokkies.