Eppe Kerbof pleit voor basisinkomen in Oldambt

image

image

NIEUWOLDA – Een basisinkomen in de gemeente Oldambt. Inwoner Eppe Kerbof uit Nieuwolda pleit voor deze sociale maatregel om de in zijn ogen groeiende armoede in het gebied tegen te gaan. De lokale partijen in de Oldambtster gemeenteraad kunnen binnenkort een gloedvol betoog van Kerbof tegemoet zien.

De financiële en sociale crisis zijn de aanleiding voor Kerbof om het idee ook in Oldambt op de kaart te zetten. “Betaald werk is helaas niet meer voor iedereen weggelegd”, weet hij. “Dat zorgt voor stress en onrust bij veel mensen, die afhankelijk zijn van een uitkering en weinig nieuwe kansen hebben op de arbeidsmarkt. Een basisinkomen kan voor rust zorgen in gezinnen en werkzoekenden kunnen hun carrière een nieuwe impuls geven door een studie te gaan volgen of een onderneming te starten. Ook kunnen werkzoekenden zich gemakkelijker inzetten voor de maatschappij door middel van vrijwilligerswerk. In het huidige systeem wordt een werkzoekende het doen van vrijwilligerswerk erg lastig gemaakt. Dat moet anders kunnen.”

Maar de kosten dan? Het invoeren van een basisinkomen voor iedereen kost toch klauwen met geld? En de uitvoering dan? Kerbof snapt dat er zo tegenaan gekeken wordt, maar laat weten dat een basisinkomen op termijn juist veel voordelen brengt. “Ik had altijd al bepaalde gedachten over een basisinkomen en een tijdje geleden kwam ik in aanraking met een documentaire van Tegenlicht”, vertelt hij. “Daar lieten ze zien wat ik altijd al dacht maar niet kon verwoorden. Tegenlicht zorgt na een uitzending altijd voor een zogenaamde meetup en deze vond toen plaats in Groningen. die heb ik bezocht en het verhaal over het basisinkomen vond ik een dusdanig goed idee dat ik me er sterk voor wil maken.” Volgens Kerbof zijn er namelijk kansen. “Het gaat niet alleen om de ongelijke verdeling tussen mensen, ook gaat het om het loskoppelen van het bestaan als mens en werknemer. Je bent niet alleen iemand die geld verdient, maar daarnaast ook als mens waardevol kunt zijn. Wanneer je geen werk hebt is het solliciteren en overleven. Een basisinkomen laat dat principe verdwijnen.”

De reacties op zijn lobby wisselen sterk. “Mensen die er niet over hebben nagedacht denken dat het onbetaalbaar is en dat er niemand meer aan het werk gaat met een basisinkomen. Zo eenvoudig is het echter ook weer niet. Een basisinkomen zorgt namelijk voor een herverdelingseffect op de arbeidsmarkt en gelijke kansen. Wanneer een vader of moeder zorgt voor het tweede inkomen in het gezin en hij of zij haar werk verliest, zorgt een basisinkomen voor rust in het gezin. Daarnaast biedt het ook kansen voor andere werkzoekenden, zodat daar geen stress meer is over het verkrijgen van een uitkering en daar de rust terugkeert door middel van een inkomen.” Volgens Kerbof zijn alle politieke partijen in het Oldambt voor, als ze zich maar verdiepen in het fenomeen. “Zelfs de VVD”, aldus Kerbof. “Een basisinkomen zorgt voor dalende kosten voor een werkgever, aangezien de salarissen licht zullen dalen. Het heeft de naam van de linkse partijen te komen, maar in Duitsland is de CDU-minister van de deelstaat Türingen voor dit principe en wil hij een proef invoeren. Het heeft dus niet alleen aanhang onder zogenoemde ‘linkse’ partijen.”

Om het principe in Oldambt kans van slagen te geven wil Kerbof de komende periode de politieke fracties benaderen. “Nogmaals, dit biedt kansen en mogelijkheden voor de inwoners van Oldambt”, besluit hij zijn relaas.