Karin Bloemen zingt op Poetry in Concert

STADSKANAAL – Het begon allemaal als een eigenzinnig idee van componist Jacob de Haan. Hij verzamelde gezichten en zette er muziek onder. Nu, 6 jaar later, is het een begrip in de regio: Poetry in Concert. Het evenement dat georganiseerd wordt door de Rotary en Soroptimistenclub Stadskanaal trekt zo onderhand honderden bezoekers. Voor deze editie van Poetry in Concert heeft de organisatie een wel heel grote naam binnen gehaald: Karin Bloemen. De diva staat vrijdag 13 februari samen met onder andere Klaas Spekken in het Geert Teis Theater in Stadskanaal. De opbrengst van het benefietconcert gaat naar de Voedselbank Zuidoost.

Nu al zijn ruim 500 kaarten verkocht. Nog zo’n 100 te gaan, dan zit het Teis vol. Het idee borrelde zomaar een keer op bij poëzieliefhebber, componist en initiator van het project Jacob de Haan. “Ik had zoveel mooie gedichten verzameld. Daar wilde ik een keer iets mee doen. Nou ja, en ik ben componist hè? Dus besloot ik er nieuwe muziek onder te zetten”, vertelt De Haan over het ontstaan van het muzikale evenement dat dit jaar in het teken staat van 250 jaar Stadskanaal en 400 jaar Semslinie. Enkel even een riedeltje componeren onder de poëzie van dichters als Vasalis en Slauerhoff, was voor De Haan niet genoeg. Hij besloot het werk uit te brengen en het te koppelen aan een goed doel. Poetry is Concert was geboren. “Niet dat meteen de zaal vol zat hoor. Maar langzamerhand werd het echt ontdekt. Wat het tot zo’n succes maakt? Het bijzondere karakter spreekt mensen vooral aan. De combinatie van gedichten en muziek samen met de repertoires van de verschillende artiesten zelf, maakt dat het meer is dan alleen een feestje. De lat ligt hoog, we willen een muzikaal hoogstandje neerzetten dat veel publiek trekt, zodat we zo veel mogelijk geld op kunnen halen voor het goede doel. En weet je wat zo leuk is? Veel lokale ondernemers verbinden hun naam aan dit event. Voor hen goed voor de naamsbekendheid, voor ons betekent het nog meer geld naar de Voedselbank. Vorig jaar hebben we een cheque van 20.000 euro kunnen aanbieden aan Stichting Leergeld. Het zou prachtig zijn dat dat nu weer gaat lukken.” Karin Bloemen en Klaas Spekken brengen naast hun eigen repertoire ook gedichten op nieuwe muziek. Ze worden daarbij begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. En alsof dat nog niet alles is, hebben twee studenten van RSG Ter Apel een rap gemaakt op het thema 250 jaar Stadskanaal, de Poetry –rapbattle. En na afloop van het concert hoeven de jassen nog niet meteen aan. Want dan barst het feest pas echt los tijdens de afterparty in het foyer. Wie het spektakel niet wil missen doet er goed aan om nog even een ticket te ritselen op www.poetryinconcert.nl Voor 25 euro ben je binnen. De presentatie is in handen van niemand minder dan de burgemeester van Stadskanaal, Baukje Galema.