Vorstelijk Tafelen Oldambt met Koningin Emma als thema

WESTERLEE – Op donderdag 5 maart is er weer een diner gepland in het kader van Vorstelijk Tafelen Oldambt. Om een passend menu als eerbetoon aan Koningin Emma samen te stellen is er door de organisatie contact gezocht met de familie van Emma in Bad Arolsen.

“We kregen contact met de hofhouding van Paleis Arolsen via het tegenoverliggende hotel. We mochten persoonlijk Hare Doorluchtige Hoogheid Cecilia Vorstin zu Waldeck und Pyrmont vragen om hulp. De Vorstin was bereidwillig om uit de archieven een menu te halen dat gebruikt is bij het huwelijksdiner van Koning Willem III en Koningin Emma in het paleis te Arolsen op 7 januari 1879”, vertelt projectleider Erik Flink van Landgoed Westerlee. “Vorstin Cecilia heeft dat bijzondere menu ter beschikking gesteld speciaal voor Vorstelijk Tafelen Oldambt.” Op 30 januari heeft een afvaardiging van Landgoed Westerlee een bezoek gebracht aan het barokstadje Arolsen en een privé rondleiding in het paleis gehad waar Emma als Prinses leefde. “Het is een prachtig paleis met schitterende barokke zalen”, vervolgt Flink. “We mochten zelfs een kijkje nemen in het appartement van Koningin Emma. Zij trouwde op jonge leeftijd met de weduwnaar Koning Willem III. Het echtpaar kreeg één dochter, Koningin Wilhelmina. Op het moment dat Willem III overleed in 1890 was Wilhelmina 10 jaar en nam haar moeder 8 jaar waar als Koningin-Regentes. Emma en Wilhelmina bezochten op 24 juni 1892 Winschoten en maakten er een rijtoer. Koningin Emma professionaliseerde het Koninklijk Huis, was sociaal bewogen en zeer geliefd bij de Nederlandse bevolking.”

Goed doel

Het diner met Koningin Emma als thema vindt plaats op donderdag 5 maart bij Hotel Restaurant Landgoed Westerlee. In het kader van een jaar Vorstelijk Tafelen Oldambt zijn er 10 Vorstelijke diners gepland, op één dag per maand. Het zijn benefietdiners, de opbrengst gaat deels naar de vrijwilligersorganisatie www.museaheiligerlee.nl. Thema is deze keer Koningin-Regentes Emma (1890-1898). Op basis van het door Vorstin Cecilia ter beschikking gestelde menu wordt een heerlijk 4 gangenmenu van streek- en seizoenproducten bereid. De Vorstelijke benefiet dineravond begint op 5 maart om 18.00 uur met een welkomstdrankje in de tot “Koninklijke Stal”omgedoopte paardenstal van het Landgoed. Daar hangen tien portretten van de Koningen/Koninginnen uit het Huis van Oranje-Nassau.
Terwijl de gasten genieten van het drankje en de portretten vertelt een medewerker van Musea Heiligerlee over Koningin Emma. De deelnemers kunnen dan ook een bod uitbrengen op een uniek portret van Koningin Emma. De opbrengst gaat naar de vrijwilligersorganisatie www.museaheiligerlee.nl. Vervolgens wordt in het authentieke voorhuis een heerlijk diner geserveerd. Na het diner, onder het genot van een kopje koffie of thee, eindigt de avond wederom in de Stal met een kort verhaal over Museum Slag bij Heiligerlee. “U krijgt bij vertrek een gratis goodiebox mee ter waarde van vijftig euro met diverse producten, kortingsbonnen, een entreebewijs voor Museum Slag bij Heiligerlee en een duurzame en milieuvriendelijke placemat. U kunt het hard gebonden en full colour boek Vorstelijk Tafelen in Nederland bij Landgoed Westerlee kopen ter waarde van 29,95 euro, de opbrengst gaat naar het goede doel www.restovanharte.nl”, vertelt Flink enthousiast.
Aanmelden voor dit Vorstelijk diner op 5 maart kan via 0597-433082 of info@landgoedwesterlee.nl. Het diner is per persoon 39,50 euro,  inclusief goodiebox en entreebewijs Museum Slag bij Heiligerlee.