Sellingen in de ban van de Grunneger toal en cultuur

SELLINGEN - Organisatie Joarmarkt Ook gemeente Vlagtwedde staat stil
bij Meertmoand Dialectmoand

 

SELLINGEN – De Grunneger Weke van de gemeente Vlagtwedde wordt ook in Sellingen beleefd. Voor de vijfde keer organiseert horecaondernemer Johan Eitens samen met enkele betrokkenen de Grunneger Joarmarkt en Talentenjacht, terwijl er eerder door Rzijn en andere verenigingen ook actief wordt ingespeeld op de week.

De Grunneger Weke vindt dan ook plaats tussen zondag 22 maart tot en met zaterdag 28 maart in de gemeente Vlagtwedde. De gemeente heeft gekozen voor de laatste week van maart. In de provincie Groningen is ‘Meertmoand Dialectmoand’. De stad Groningen houdt haar Grunneger Weke bijvoorbeeld een week eerder en Vlagtwedde sluit daarop aan. Kortom, voor de liefhebbers van de ‘Grunneger Toal’ en cultuur is het in maart haast prijsschieten geblazen. In Sellingen hebben Plaatselijk Belang Sellingen en de Ondernemersvereniging ook hun bijdrage toegezegd aan het feest op zaterdag 28 maart. Op het terrein van Hof van Sellingen is het allereerst tijd voor de Grunneger Joarmaart. “Elke kraam moet een link naar Groningen hebben”, legt Johan Eitens van Hof van Sellingen uit. “De verkochte sokken moeten bijvoorbeeld van Groninger schapenwol afkomstig zijn. Daarnaast worden er streekproducten aangeboden als echte spekdikken en zijn er ook standhouders met echte Westerwolder streekproducten. Ook kunnen bezoekers planten kopen die in Groningen zijn gekweekt. Elke kraam moet aan het Groninger criterieum voldoen, ook de prijskaartjes dienen bijvoorbeeld in het Gronings te zijn geschreven.” De Vlagtwedder Grunneger Weke krijgt dan ook steeds meer bekendheid. Opvallend is het feit dat Eitens zijn nek uitsteekt voor de regionale taal en cultuur, maar zelf eigenlijk geen Groninger is. “Maar ik ben wel ‘vergroningst’ hoor”, lacht hij. “Zelf kom ik van oorsprong uit de buurt van Zuidlaren en Schipborg. Of er verschil is tussen Groningen en Drenthe? Weinig denk ik. Drenten zijn gemoedelijke mensen en iedereen is hier ook aardig en vriendelijk. Groningers hebben soms de naam stug en koppig te zijn, maar daar is hier eigenlijk geen sprake van. Westerwolde is eigenlijk ook een stukje Drenthe in Groningen. Iedereen is hier erg gemoedelijk.” Eitens en zijn kompanen proberen er een echte Grunneger Weke van te maken, maar zelf zul je geen dialect van Eitens horen. “Ik spreek het zelf niet, want ik ben zelf dus geen echte Groninger.”
Avonturen
Dat belet Eitens niet om er rondom zijn horecagelegenheid Hof van Sellingen een bijzonder evenement van te maken. Want naast de Grunneger Joarmaart wordt er ook een talentenjacht gehouden. Een zoektocht naar nieuw talent in Groningen, dat uiteraard in het dialect zingt en musiceert. Er zijn vijf categorieën: jeugd, solo, duo, zanggroepen en instrumentaal. Muziek dat een band heeft met de Grunneger Toal en cultuur. “En dat is ook uitgegroeid tot een succes”, vervolgt Eitens. “De eerste winnares Ester heeft daarna een CD uitgebracht en heeft voet aan de grond gekregen. Het is verder een hele leuke activiteit. Zo komt er ieder jaar een jongen uit Groningen met de trein naar Winschoten, om vervolgens met de fiets naar Sellingen te gaan. Zijn naam is Kale Bob en hij heeft ook dit jaar weer toegezegd. Hij is qua zang niet top, maar heeft wel een hoge amusementswaarde en hij komt ook dit jaar weer. Twee jaar geleden zat hij met een gevoelstemperatuur van – 20 graden op de fiets en is hij helemaal verkleumd, toen moesten we hem eerst weer opwarmen. Maar na afloop mailt hij zijn avonturen die hij nu weer heeft beleefd op de fiets. Zulke dingen zijn gewoon erg leuk.”
Tijdens de Grunneger Weke maakt de gemeente Vlagtwedde ook de winnaar van de Cultuurprijs bekend en wordt er op de verschillende basisscholen ook volop aandacht besteed aan de week. Kortom, aan activiteiten geen gebrek. Voor zaterdag 28 maart kunnen standhouders zich overigens nog aanmelden bij Johan Eissens via telefoonnummer 0599 – 312 368.
Via dit telefoonnummer kunnen deelnemers van de talentenjacht zich ook nog opgeven.