Honderden estafettezwemmers in Zuidbroek

ZUIDBROEK – Op zaterdag 14 maart organiseert De Pinquin voor de 19e keer de 1-uursestafette in het zwembad in Zuidbroek. Ruim 750 deelnemers uit Nederland en Duitsland zullen aan de start verschijnen. Zoals de naam al zegt gaan deze zwemmers één uur lang estafette zwemmen. Dit doen ze in een team van 6 tot 10 zwemmers waarbij elke keer 50 meter (twee banen) afgelegd worden. In totaal zijn er 85 estafette teams, die verspreid over acht uren de strijd tegen elkaar op gaan nemen. Tussen elk uur zit telkens een kwartier tijd om te wisselen. Om 11.15uur ’s morgens zullen de eerste 16 zwemmer in het water duiken en om 21.00 komen de laatsten uit het water. Gedurende de gehele dag zullen er drie DJ’s van PM-entertainment aanwezig zijn om de zwemmers op te zwepen. Het eerste startschot zal gegeven worden door Jan Batelaan (wethouder sport van Menterwolde).

In de categorie mixteams onder de 11 jaar zullen de meeste teams tegen elkaar uitkomen. Maar liefst 14 teams gaan strijden om de grote bekers. Naast de valide zwemmers komen er ook 5 teams van De BRUG aan de start. Vorig jaar wisten deze zwemmers nog een nieuw afstandsrecord te zwemmen. De Pinquin zelf komt met negen teams aan de start. De meeste verenigingen komen uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijsel of uit Ost-Friesland (DLD).

De 1-uursestafette is al jaren het grootste zwemevenement van Noord-Nederland en nergens elders wordt zo’n groot estafette toernooi gehouden. De organisatie van zwemvereniging De Pinquin heeft er na weken van voorbereiding zin in en hoopt dat alle zwemmers een leuke en sportieve strijd hebben.