Astronautenlaan 33, Hoogezand

De 11-jarige Lindsey uit Hoogezand zit sinds woensdag 4 maart 2015 namens de provincie Groningen in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Gonneke Huizing (schrijfster van kinderboeken) maakte dit woensdagochtend bekend in haar klas op O.B.S. Het Ruimteschip in Hoogezand.

Datum: woensdag 4 maart 2015

Tijd: 11.00 uur

Lindsey Perdon mag plaatsnemen in Senaat Kinderjury!

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury, het is niet zomaar iets. Het is namelijk dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën van zes tot en met negen jaar en van tien tot en met twaalf jaar. Met andere woorden, kinderen op de basisschool die verzot zijn op lezen en bepalen welk boek er het leukst is. Daar is natuurlijk een Senaat voor nodig.De 11-jarige Lindsey uit Hoogezand zit sinds woensdag 4 maart 2015 namens de provincie Groningen in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Gonneke Huizing (schrijfster van kinderboeken) maakte dit woensdagochtend bekend in haar klas op O.B.S. Het Ruimteschip in Hoogezand.  

En in die Senaat is iedere provincie vertegenwoordigd. Zo ook Groningen. Slechts twaalf plekken, terwijl er maar liefst 350 aanmeldingen zijn! Op naar Hoogezand, waar OBS Het Ruimteschip haar winnende leerlinge wil verrassen. Want niemand minder dan kinderboekenschrijfster Gonneke Huizing zal de gelukkige winnaar persoonlijk feliciteren en officieel installeren in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury, de spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury.

In groep 7b zit de gelukkige winnares. Huizing leidt het gebeuren in en het wordt alsmaar spannender, wie zal er winnen? “De winaar in Groningen is iemand die heel veel en heel graag leest”, voert de schrijfster de spanning op. “Ze heeft hetzelfde lievelingsboek als ik heb, namelijk Brief voor de Koning van schrijfster Tonke Dragt.” Er begint al een meisje voorzichtig te glimlachen. “Lindsey Perdon!”

Een elfjarig meisje dat ietwat verlegen is mag naar voren komen. Lindsey Perdon is verzot op lezen en mag de provincie Groningen vertegenwoordigen in de Senaat. Ze krijgt de bijbehorende sjerp om en de baret wordt op haar hoofd gezet. Daarna is het tijd voor taart, waarna Gonneke Huizing vertelt wat een kinderboekenschrijfster eigenlijk doet, hoe ze aan haar verhalen komt. Een van de meest sprekende voorbeelden voor de kinderen is het boek ‘Double me, Double you, het boek over de succesvolle tweeling Mylene en Rosanne Waalewijn uit Badhoevedorp. Zij deden met het gelijknamige nummer mee aan het Junior Songfestival en wonnen zowaar.

Ondertussen is Lindsey Perdon aan het bijkomen. Het is toch wel spannend, zo’n uitverkiezing en als er dan ook pers is om foto’s te maken of zelfs een radioreportage op te nemen, is het toch wel lastig om direct je antwoord klaar te hebben. Begrijpelijk, want het is natuurlijk ook niet niks. Haar ouders Jubert en Anneke Perdon helpen haar waar het kan, zoals echte ouders natuurlijk doen. Ze vertellen met z’n drieën hoe het tot stand is gekomen. “Bij een doe-middag van Kinderen voor Kinderen in Groningen kon je workshops volgen”, legt Anneke Perdon uit. “Lindsey koos voor de workshop Kinderjury.” Het gebeuren sprak haar erg aan, want ze leest nogal graag. “Donald Duck en spannende verhalen. Maar geschiedenisverhalen vind ik ook leuk”, vertelt ze zelf. “Meestal op school, maar ook thuis.”

En dan staat de elfjarige Lindsey heel wat te wachten. Binnenkort mag ze naar Amsterdam, waar ze kennismaakt met de andere elf leden van de Senaat. Ze zullen daar een workshop volgen van Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent van Dagblad Trouw. Een geweldige uitdaging. Kortom, een leuke, maar ook spannende tijd voor Lindsey. Lezen is leuk, erg leuk zelfs. Ondertussen vindt ze gelukkig nog wel tijd om te blijven hockeyen. Bij hockeyclub MHC Dash in Hoogezand, waar ze als verdediger of zelfs als keepster in de D5 haar best doet. Dat keepen heeft ze overigens niet van een vreemde, want vader Jubert is ook altijd keeper geweest. Maar eerst blijven lezen, want het is niet niks, lid zijn van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. OBS Het Ruimteschip mag trots zijn op zo’n geweldige leerlinge!

De 11-jarige Lindsey uit Hoogezand zit sinds woensdag 4 maart 2015 namens de provincie Groningen in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Gonneke Huizing (schrijfster van kinderboeken) maakte dit woensdagochtend bekend in haar klas op O.B.S. Het Ruimteschip in Hoogezand.

De 11-jarige Lindsey uit Hoogezand zit sinds woensdag 4 maart 2015 namens de provincie Groningen in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Gonneke Huizing (schrijfster van kinderboeken) maakte dit woensdagochtend bekend in haar klas op O.B.S. Het Ruimteschip in Hoogezand.