Mariska Sloot maakt reële kans op zetel in Eerste Kamer

Haren Partij voor het noorden

Onafhankelijke Senaatsfractie zet wethouder Haren op nummer twee

HAREN/WINSCHOTEN – Mariska Sloot is door de Onafhankelijke Senaatsfractie op de kandidatenlijst op nummer twee gezet voor de Eerste Kamer. De huidige wethouder van Haren en lid van de Partij voor het Noorden is door de landelijke partij gepolst voor een plek in de Senaat. Sloot voelt zich vereerd en wil wanneer ze in Den Haag het Noorden vertegenwoordigd dit landsdeel op de landelijke agenda zetten.Haren Partij voor het noorden

“We hebben Mariska voorgedragen voor de tweede plek op de lijst, na onze eerste man Hendrik ten Hoeve”, vertelt PvhN- en OSF-bestuurslid Mark Kalse, tevens raadslid voor de Partij voor het Noorden in de gemeente Oldambt. “De vertrouwenscommissie heeft haar op de tweede plaats van de groslijst gezet en de leden van de Onafhankelijke Senaatsfractie gaan daarover nog stemmen. Maar we verwachten daar geen grote verschuivingen, dus we zijn blij en trots op het feit dat Mariska dit wil gaan doen. Er bestaat een gerede kans dat de Onafhankelijke Senaatsfractie twee zetels in de Eerste Kamer krijgt. Het Noorden krijgt dan een uitstekende vertegenwoordiging in de persoon van Mariska Sloot.” Sloot zelf zegt enorm vereerd te zijn door de vraag van OSF. “Dat ik het Noorden en de Partij voor het Noorden mag vertegenwoordigen in de Eerste Kamer maakt me trots en tegelijkertijd voel ik me enorm vereerd!”, lacht ze. “Dat betekent dat ik iets meer voor Groningen kan betekenen. Wanneer ik voor de Senaat verkozen word zal ik het naast mijn wethouderschap in Haren vervullen. Daarbij zal een goede planning erg belangrijk worden. Maar laten we wel zijn, zover is het nog niet.”

Want om tot twee zetels in de Eerste Kamer te komen dient de Onafhankelijke Senaatsfractie stemmen te vergaren via de aangesloten provinciale partijen. In de provincie Groningen is de Partij voor het Noorden aangesloten bij de OSF en dat houdt in dat de partij veel stemmen nodig heeft. De partij haalde vier jaar geleden een zetel binnen, maar lijsttrekker Johannes Veerenhuis-Lens ging daarna op eigen titel verder. Die situatie hoopt de Partij voor het Noorden niet opnieuw mee te maken. Met oud-wethouder Bé Zwiers (Scheemda) denkt de Partij voor het Noorden de juiste lijsttrekker naar voren te hebben geschoven. “We zijn heel realistisch”, legt Mark Kalse uit. “We zijn blij wanneer we onze zetel in de Provinciale Staten weer in mogen nemen en stiekem hopen we op twee extra zetels.” Sloot: “Vergeet niet dat de Partij voor het Noorden één van de eerste partijen was die de problematiek rondom de gaswinning probeerde aan te kaarten. Sterker nog, dat zit in het DNA van de Partij voor het Noorden. We zijn vaak door andere partijen uitgelachen om dit punt, maar hebben wél gelijk gekregen! Een stem op de Partij voor het Noorden is dan ook een stem op de partij die écht weet wat er al jarenlang beleefd wordt door de inwoners van het gaswinningsgebied.”

De oproep is dus helder. De Partij voor het Noorden, waar het verhaal omtrent de gaswinning de levensader is van de partij, hoopt op veel stemmen. “Wij gaan écht voor de Groningers aan de slag”, vertelt Kalse. “De gaskraan moet verder dichtgedraaid worden én de aardgasbaten dienen veel evenrediger en ruimhartiger te worden verdeeld. Groningen verdient veel beter dan dit.”