Onderwijsproject Tech4Fun kan rekenen op Nedmag

Veendam Winkler Prins-2

Veendammer iconen slaan handen ineen

VEENDAM – De één is van 1866, de ander van 1981. Er zit weliswaar een groot leeftijdsverschil tussen beide, maar zowel scholengemeenschap Winkler Prins als magnesiumzoutproducent Nedmag zijn een begrip in Veendam en omstreken. De onderwijsinstelling en de onderneming hebben de handen ineen geslagen. Nedmag is namelijk de nieuwe sponsor van het Tech4Fun-project van het Winkler Prins.Veendam Winkler Prins-2

Het bedrijf wat in 1981 begon met de winning van magnesium chloridezout is anno 2015 uitgegroeid tot een onderneming met een omzet van 100 miljoen euro en een werkgever van pakweg 150 werknemers. Grote getallen voeren dus de boventoon bij Nedmag, waar algemeen directeur Paul Schipper sinds 2008 de scepter zwaait. Voorafgaand aan de contractondertekening hield Schipper een boeiend en gloedvol betoog over het succes van het instituut Nedmag. “We hebben een sterke marktpositie”, legde hij uit. “Zo zijn we bij Nedmag altijd blij als het begint te vriezen. De gemeenten en provincie willen dan dat de wegen begaanbaar zijn en wij zorgen voor het strooizout.”

Logischerwijs gaat de kracht van de onderneming veel verder. Want vanuit het hart van de Veenkoloniën onderneemt Nedmag vanuit de historische Veendammer handelsgeest. Ruim negentig procent van de omzet behaalt het bedrijf in landen over de hele wereld. “Van Brazilië tot Zuid-Afrika”, schetste Schipper. De directeur vertelde boeiend over de zoutwinning, de activiteit waar het bedrijf bij het grote publiek om bekend staat. De onderneming toonde zich dan ook verheugd om zich op maatschappelijk vlak te binden aan het techniekproject van Winkler Prins in Veendam. Volgens Nedmag heeft het Tech4Fun-project enkele belangrijke facetten voor de toekomst. “Wij staan daar als Nedmag volledig achter”, liet Schipper weten. “Allereerst wemelt het hier van de techniek. Vervolgens investeren we er ruim tien miljoen euro per jaar in en tot slot heeft Nedmag ook in de toekomst technische vakmensen nodig. Bovendien doen we veel aan onderwijsondersteuning. We hebben hier veel stagiaires rondlopen en geven regelmatig rondleidingen aan onderwijsgroepen. Het Tech4Fun-project maakt kinderen enthousiast voor techniek en heeft een lange looptijd. Daarom willen we als Nedmag dit project ondersteunen.”

Tot tevredenheid van Roel Hummel van scholengemeenschap Winkler Prins. Hij benadrukte het belang van ondersteunende partners voor het project. “Tech4Fun heeft ondertussen haar waarde al bewezen”, vond hij. “We zijn dan ook blij dat Nedmag haar naam hieraan wil verbinden.” En daar werd hij dan gezet, de gewenste handtekening van beide partijen en daaropvolgend de ferme handdruk. Beide partijen kunnen in deze samenwerkingsvorm nog jaren met elkaar vooruit.