SP profileert zich als de zorgpartij bij uitstek

Sappemeer SP bijeenkomst-3

Partij presenteert werkplan in Nieuw Woelwijck

SAPPEMEER – Dat het de SP menens is bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten bleek wel uit de presentatie van het werkplan voor de provincie Groningen. In Nieuw Woelwijck, een dorpsgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap, kwam de partij met een zware delegatie op werkbezoek om het plan te presenteren. Lijsttrekker Sandra Beckerman toonde zich geïnteresseerd en strijdbaar. Strijdbaar voor een beter Groningen.Sappemeer SP bijeenkomst-3

Want Beckerman kwam niet alleen naar Sappemeer. Tweede Kamerlid Sara Karabulut had de moeite genomen, evenals SP-wethouders Peter Verschuren (Hoogezand-Sappemeer), Kees Swagerman (Oldambt), Hennie Hemmes (Pekela), Lian Veenstra (Menterwolde) en Sandra Herkströter (Eemsmond). Kortom, de SP wilde de presentatie van haar plan kracht bijzetten. Namens Nieuw Woelwijck ontvingen directeur Financiën Ingrid Zwiers en coördinator Facilitaire Diensten Theo Hoekstra de delegatie, om ze vervolgens uit te leggen welke unieke zorg er in dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck wordt aangeboden. Het is namelijk een leefgemeenschap waar 24-uurszorg plaatsvindt en waar 400 cliënten met een verstandelijke handicap kunnen rekenen op de inzet van pakweg 500 medewerkers. Het bijzondere binnen leefgemeenschap Nieuw Woelwijck? “Er is hier sprake van een zwaardere zorgvraag”, vertelde Ingrid Zwiers. “In de beslotenheid kunnen onze cliënten bepaalde dingen zelfstandig. Dat is anders dan elders. Daar kijken we ook naar, naar maximale zelfstandigheid. We merken het ook aan de vraag die komt.”

Nieuw Woelwijck herbergt dan ook cliënten uit een breder gebied dan Noord-Nederland alleen. Tweede Kamerlid Karabulut toonde zich onder de indruk van de instelling, die middels een platte organisatie goed blijkt te functioneren. Dat klonk de SP-delegatie als muziek in de oren. De partij die zich regionaal en landelijk verzet tegen de marktwerking en bureaucratie in de zorg. Iets wat terugkwam in het werkplan wat de SP presenteerde voor Groningen. De focus? Meer werkgelegenheid in juist de sector als de zorg. “De zorg is namelijk de grootste werkgever van Groningen”, legde lijsttrekker Sandra Beckerman uit. En de SP benadrukte dat er door harde bezuinigingen in deze sector het aantal WW-uitkeringen met achttien procent is toegenomen. De partij wil dus forse investeringen om de Groningers aan het werk te helpen. “Er moeten banen worden gecreëerd in de zorg, bouw, scheepsbouw”, vulde Beckerman aan. “Ook in innovatieve landbouw, MKB en in het toerisme.”

Kortom, met het thema zorg en werkgelegenheid voorop hoopt de SP het verschil te maken. Zowel lokaal, regionaal als landelijk. Tot die tijd draait de campagnemotor op volle toeren. De rode tomaat zal nog veel van zich laten horen, dat staken de SP’ers in Sappemeer niet onder stoelen of banken.