“We zijn bereid onze verantwoordelijkheid te dragen”

GRONINGEN - CU Team

ChristenUnie wil in Groningen doorgaan op ingeslagen weg

GRONINGEN – Momenteel is Stieneke van der Graaf misschien wel een van de bekendste lijsttrekkers van de partijen in de provincie Groningen. Haar deelname aan het verkiezingsdebat op NPO 2 werd op social media als ‘sterk en verfrissend’ bestempeld en sindsdien is de aandacht voor haar en de ChristenUnie in Groningen toegenomen. De partij hoopt ook de komende vier jaren het verschil te maken. “We gaan positief deze campagne in en hopen stiekem op vier zetels.GRONINGEN - CU Team

Een constructieve partij die graag meedenkt, maar wél dichtbij haar principes blijft. Zo valt de ChristenUnie volgens lijsttrekker Stieneke van der Graaf te typeren. Nadat de kleine christelijke fractie de eerste jaren als oppositiepartij vaak in conclaaf moest met de coalitie om dingen voor elkaar te krijgen, kreeg het halverwege de kans om als coalitiepartner in te stappen. GroenLinks stapte om principiële redenen uit de coalitie en dit bood de ChristenUnie de mogelijkheid om als nieuwe partner standpunten te realiseren. “We hebben de afgelopen vier jaar écht wat bereikt”, vindt Van der Graaf. “We hebben het leerlingenvervoer betaalbaar gehouden en ervoor gezorgd dat er geen extreme prijsstijgingen plaatsvonden in het openbaar vervoer. Verder hebben we de investeringsmogelijkheden voor het MKB in het Noorden vergroot. Het midden- en kleinbedrijf is de motor van de noordelijke economie en van enorm belang voor de werkgelegenheid in de provincie Groningen. Ook hebben we extra geld vrijgemaakt voor het mogelijk maken van de treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal. Echt essentiële punten die dankzij de ChristenUnie zijn gerealiseerd. Daar zijn we dankbaar voor en trots op als fractie.” Want ook als oppositiepartij slaagde de ChristenUnie erin om draagvlak te creëren voor haar standpunten. De ChristenUnie heeft een overleg geïnitieerd waar het Groninger Verdienmodel uit is voortgekomen. "In dat model krijgen boeren de ruimte om uit te breiden in ruil voor investeringen in duurzaamheid, natuur en dierenwelzijn." Legt Van der Graaf uit. "In het Natuurbeheerplan is er ruimte voor de boer en de omgeving waarin de boer werkt. Echt een doorbraak in de discussie die eigenlijk helemaal was vastgelopen.”

Bruggenbouwer

Ook de komende vier jaren kan de provincie Groningen rekenen op de ChristenUnie, benadrukt de lijsttrekker. “De ChristenUnie heeft een hele enthousiaste en betrokken Statenfractie die zorg, werkgelegenheid en regionale economie zal stimuleren”, vervolgt ze. “We zijn een betrouwbare partij waarbij ons verhaal afstemt met onze daden. Als partij hebben we een verbindende rol. Ook in onze eerste jaren als oppositiepartner hebben we heel vaak gehandeld als bruggenbouwer. Die constructieve houding is een manier die we voorstaan in politiek bedrijven.” De vier idealen leefbaarheid, werk, zorg en veiligheid staan de komende jaren voorop bij de christelijke partij. Een provincie waar het goed, leven wonen en werken is, waar ondernemers en boeren de ruimte krijgen en een provincie waarin de samenleving naar elkaar omkijkt. “Onze prioriteiten liggen echt bij de regionale economie”, benadrukt Van der Graaf. “Daarnaast staat het gaswinningsvraagstuk hoog op onze politieke agenda. Er is nu in de rest van ons land erkenning voor het probleem en dat is heel belangrijk. Maar we zijn er nog niet, in dit dossier moet en zal er een grote stap worden gemaakt. De veiligheid staat voorop.” Er valt dus nog veel te verbeteren in de provincie Groningen, maar Van der Graaf sluit positief af. “We moeten deze regio niet te negatief afschilderen. Het een prachtig gebied waar we ontzettend trots op kunnen zijn. Als ChristenUnie willen we deze provincie nog mooier en beter leefbaar maken. Daartoe zijn we bereid onze verantwoordelijkheid te dragen.”