Daniek, Klarissa, Puck en Nienke gaan naar de finale!

VEENDAM - Provinciale voorleeswedstrijd1 VEENDAM - Provinciale voorleeswedstrijd2 VEENDAM - Provinciale voorleeswedstrijd3 Datum: woensdag 11 maart 2015
Plaats: Bibliotheek, Veendam
Tijd: 14.00 uur

De Nationale Voorleeswedstrijd, een prachtig initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Daar waar vele scholen in de provincies al hun eigen voorrondes hebben gehad en er daarna ook al voorrondes voor enkele scholen zijn gehouden, is het nu tijd voor de Provinciale halve finale. Die wordt gehouden in de bibliotheek in Veendam. Acht leerlingen van acht verschillende scholen mogen daar strijden voor een plekje in die felbegeerde finale.
Vanuit de bibliotheek in Veendam aan enthousiasme geen gebrek. Want alhoewel de altijd vrolijke Jolanda Robben dit project niet in  handen heeft, ze komt toch even kijken en wil weten of de leerlingen het leuk vinden. De coördinatie is in handen van haar collega Margreet de Groot en de Bibliotheek in Veendam heeft met dit duo goud in handen. Diverse maatschappelijk geslaagde projecten rollen uit hun handen, denk bijvoorbeeld aan het project Scoor een Boek, waarbij de finale aan de Langeleegte wordt gehouden. De Provinciale halve finale en finale van de Nationale Voorleeswedstrijd is aan het Museumplein dan ook in goede handen.
Acht leerlingen mogen dus strijden voor een plekje in die provinciale finale. Daniek Vegter van OBS De Vlonder uit Bellingwolde, Lillit Daniellian van CBS De Parel uit Zuidbroek, Nienke Luring van de Rank uit Onstwedde, Laura Mulder van CBS De Blinke uit Wagenborgen, Benne van der Veen van OBDS De Butte uit Borgercompagnie, Klarissa Lucan van OBS De Sleutel uit Wildervank, Puck Dost van CBS De Vossenburcht uit Winschoten en Tim Struijck van Theo Thijssen, locatie Vosholen uit Sappemeer gaan uitmaken welke vier er doorgaan en welke vier er afvallen.
Dat mogen de juryleden Erik van Dort, Silvia Overbeek en Karin Weijs overigens gaan bepalen en dat is bepaald geen sinecure. Want de leerlingen doen het allemaal erg goed. De intonatie, de stemverheffing, het enthousiasme waarmee er voorgelezen wordt en waarmee er écht een verhaal wordt verteld, het is prachtig om te zien. De meegereisde ouders, oma’s en juffen genieten volop.
Maar zoals gezegd kan er aan het einde van de rit maar één de winnaar zijn. En omdat goed te kunnen bepalen gaan er vier door en houdt het avontuur dus voor vier leerlingen hier op. Daniek Vegter is de eerste die doorgaat. Haar kwaliteit is bijvoorbeeld het overbrengen van de emotie, legt juryvoorzitter Erik van Dort uit. “Het tempo kan wel ietsjes omhoog”, geeft hij haar een tip mee. Zo krijgt iedere deelnemer een ‘tip’ en een ‘top’ van de jury. Naast Daniek mogen Klarissa Lucan en Puck Dost ook meedoen aan de finale. Dan bouwt Van Dort de spanning op. Wanneer de juryvoorzitter de naam ‘Nienke’ noemt, is er ineens  een luide ‘jàààà’ achteruit de zaal te horen. Wat blijkt, Nienke Luring heeft een hele schare fans meegenomen. Er wordt hartstochtelijk meegeleefd.
Deze vier leerlingen mogen dus gaan meedoen aan de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt op woensdag 15 april, in de grote zaal van theater van Beresteyn. Maar het allerbelangrijkste? Dat is dat de leerlingen weer volop aan het lezen en voorlezen zijn geslagen. Juist dat is de grootste winst in de provincie Groningen.