Alle ballen op Bjorn Boes

HOOGEZAND - Buurt Battle1

Datum: vrijdag 20 maart 2015

Plaats: Johan Cruyff Court, Hoogezand

Tijd: 16.00 uur

Voor wie het nog niet weet: anno 2015 kun je groot worden als Freestyle voetballer. Wat dit inhoudt? Nou, je beschikt dan over een behoorlijke technische bagage en bent in staat de meest kunstzinnige dingen met een bal te doen. En er zijn zelfs verschillende talentvolle voetballers die er hun brood mee verdienen. Bjorn Boes bijvoorbeeld, die met zijn bedrijf BB Freestyle Soccer behoorlijk aan de weg timmert.

Diezelfde Bjorn Boes geeft deze dag acte de HOOGEZAND - Buurt Battle1presence in Hoogezand voor het project Buurt Battle. Het project van FC Groningen in de maatschappij en woningcorporatie Lefier onder de naam Fier4Grunn. Boes stond in 2011 samen met Mick Duzink aan de basis van dit project en de Buurt Battle heeft als doel om kinderen in achterstandswijken betrokken te maken bij hun wijk. Het project is een succes, want het wordt dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd en naast Hoogezand is het concept ook in Oude Pekela, Veendam en Ter Apel opgezet. Het doel? Kinderen aansporen in de buurt een bijdrage te leveren. Ze kunnen tijdens het project punten scoren waarmee ze mee mogen doen aan de finale op 7 mei, waar twee teams tegen elkaar voetballen onder leiding van een aantal spelers van FC Groningen. En tijdens dit project draait het niet om voetbalkwaliteiten, het is juist zo in elkaar gezet dat ook de mindere voetballer door maatschappelijke activiteiten punten kan verzamelen. De aspecten op tijd komen, een ander helpen die iets heeft en sportief gedrag zijn daarbij leidend.

Het is fascinerend om te zien hoe Boes tijdens deze clinic meer dan 40 kinderen aan zijn voeten gekluisterd krijgt. De kids zitten in een kring en zien Boes de meest fantastische dingen doen met een bal. Duzink ziet het allemaal goedkeurend aan. De manager en regelneef van FC Groningen in de Maatschappij lijkt wel wat op zijn grote baas Hans Nijland. Makkelijk in de omgang, zwaar doorrookte stem, kek sjaaltje om de nek. Hij ziet hoe de 41 kinderen zich vermaken met Boes en zijn voetbalshow. Ook Albert Wakker van Fier4Grunn kan niet anders dan even een kijkje nemen hoe het draait. Verder wordt Anthony van Hees gesignaleerd als begeleider van het geheel. “Kinderen kunnen zich individueel in de finale spelen”, legt Duzink uit. “Daarbij gaat het niet om kwaliteiten, maar om gedrag en je inzet voor de maatschappij. Het is een succes, want het heeft zich al uitgebreid naar vijftien wijken. Er zijn twee groepen, de kinderen tussen 10 en 12 jaar oud en de kinderen tussen 13 en 15 jaar oud.”

En in de finale meedoen en daarbij ook nog gecoacht worden door spelers van FC Groningen, wie wil dat nou niet? Vandaar dat de vijfde editie van het project nu al een succes is. Wat in 2011 nog klein begon in Hoogezand, is ondertussen uitgegroeid tot iets moois in Stad en Ommeland. En daar is het Duzink stiekem allemaal om te doen. En Bjorn Boes? Die stapt om 17.00 uur in de auto, op weg naar een volgend pleintje of Cruyff Court. Bent u voetballiefhebber en wilt u nog eens iets speciaals zien? Ga dan eens op zoek naar Bjorn Boes en zijn vrienden. Wat een baltovenaars, om je vingers bij af te likken.

HOOGEZAND - Buurt Battle2

HOOGEZAND - Buurt Battle3