Terra Mora heeft deuren geopend

BOURTANGE - Terra mora BOURTANGE – Afgelopen weekend is het nieuwe bezoekerscentrum Terra Mora in Bourtange open gegaan voor het publiek. In Terra Mora staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal.  De cultuur- en natuurhistorische waarde van de vesting en het omringende natuurgebied worden op moderne, interactieve wijze in beeld gebracht. Het publiek, van jong tot oud, ontdekt het in Terra Mora allemaal.

In 1939 verwerft Stichting Het Groninger Landschap haar eerste gebied in Bourtange. In een tijd waarin er nog weinig aandacht was voor behoud van landschap, was er een groep notabelen die het bijzondere van het gebied herkenden en zich sterk maakten voor behoud hiervan. De rol van de natuur (moerasgebied) en de bewogen geschiedenis van Vesting Bourtange zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stichting Vesting Bourtange is jaar in jaar uit bezig het verhaal van Bourtange voor een groot publiek toegankelijk te maken. Beide stichtingen vertellen nu samen hun verhaal in het nieuwe informatiecentrum Terra Mora. Hier wordt voor de bezoeker meteen duidelijk waarom Vesting Bourtange op deze plek ligt en waarom het een belangrijke rol speelde in de verdediging van de stad Groningen tijdens de 80-jarige oorlog. De mens maakte optimaal gebruik van de omliggende natuur om de vijand te verslaan. Zonder moeras en tanges geen vesting Bourtange.

Het publiek, van jong tot oud, ontdekt het in Terra Mora allemaal. ‘Samen actief beleven’ vormt het uitgangspunt. De beleving van de vesting staat binnen en buiten onverminderd voorop. Er zijn in totaal drie ruimtes ingericht met verschillende thema’s. In ‘Het Moor en de Vesting’ komt de bezoeker alles te weten over het moeras en historische oorlogsvoering. Historische figuren (o.a. kapitein Prott) geven de bezoeker tekst en uitleg en vooral veel beeld over het leven in en om de Vesting Bourtange zo’n tweehonderd jaar geleden. In ‘Het Gevecht’ kan met kanonnen geschoten worden en waan je je op de schans van de vesting met de troepen van Bommen Berend in aantocht. ‘Het Groninger Landschap’ geeft je gedetailleerde informatie over de natuur en het landschap. Beeld, interactiviteit, educatie en beweging staan hier centraal.

Om ook buiten in de vesting en het natuurgebied de verhalen te beleven is er een app ontwikkeld.

Terra Mora geeft Vesting Bourtange een attractie die helemaal van deze tijd is en voor jong en oud interessant.