Grunneger Weke laat de streek bloeien

Groninger Jaarmarkt bij Hof van Sellingen Groninger Jaarmarkt bij Hof van Sellingen Groninger Jaarmarkt bij Hof van Sellingen Datum: zaterdag 28 maart 2015
Plaats: Dorpsstraat, Sellingen
Tijd: 11.00 uur

De Grunneger Weke in de gemeente Vlagtwedde, dat is een bezoekje waard. Er is tijdens de week van alles te beleven en te doen. Op woensdag is er het voorlezen in het Gronings in Ter Apel en op vrijdagavond worden de winnaars van de Grunneger Schriefwedstried bekendgemaakt. Wethouder Giny Luth heeft de jaarlijks terugkerende activiteit afgesloten door de winnaars bekend te maken. De winnaars van dit jaar zijn Martha de Jonge uit Ter Apel met Thuuskommen is nait zo gewoon (categorie verhalen), Wendy Wilts met Verlaangens (gedichten). Wendy Wilts werd bij de verhalen tweede, Mineke Schulte derde. En ook bij de jeugd tot en met dertien jaar is er wat te vieren. De eerste prijs verhalen gaat naar Chiara Norder, Nena Mulder en Anne de Jager (obs De Klimop) met De drij hondjes, de eerste prijs gedichten gaat naar Sabiriin Osman (obs De Klimop) met Nait opgeven. Een mooie avond. Alle verhalen en gedichten zijn in een boekwerkje gebundeld, waarbij Klaas Jacob Duit voor de illustraties heeft gezorgd en Alex Vissering de avond heeft gepresenteerd.
Een dag later is het tijd voor meer leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan de Grunneger Joarmarkt in Sellingen, waar kastelein Johan Eitens van Hof van Sellingen samen met een aantal dorpsgenoten een mooi evenement uit de grond heeft gestampt. Een festijn waar ook Plaatselijk Belang Sellingen haar steentje aan heeft bijgedragen. “Elke kraam moet een link naar Groningen hebben”, legt Johan Eitens van Hof van Sellingen uit. “De verkochte sokken moeten bijvoorbeeld van Groninger schapenwol afkomstig zijn. Daarnaast worden er streekproducten aangeboden als echte spekdikken en zijn er ook standhouders met echte Westerwolder streekproducten. Ook kunnen bezoekers planten kopen die in Groningen zijn gekweekt. Elke kraam moet aan het Groninger criterieum voldoen, ook de prijskaartjes dienen bijvoorbeeld in het Gronings te zijn geschreven.” Dat is in Sellingen het geval en het festijn trekt dan ook de aandacht van vele liefhebbers van de Groninger cultuur. Want naast de Grunneger Joarmaart wordt er ook een talentenjacht gehouden. Een zoektocht naar nieuw talent in Groningen, dat uiteraard in het dialect zingt en musiceert. Er zijn vijf categorieën: jeugd, solo, duo, zanggroepen en instrumentaal. Bij die talentenjacht is er eveneens een jury, die bestaat uit Jan de Vrieze, Cees Schone en Rene Muthert. Die moet haar aandacht er goed bij hebben, want de talentenjacht begint om pakweg één uur ’s middags en gaat door tot een uurtje of vijf. Aan talent dan ook geen gebrek. Bij de solo optredens heeft Ester van Oorschot de derde plaats weten te bemachtigen, wordt Rudolf Kuco tweede en gaat Harm Tabak ervandoor met de winst. Bij de duo’s winnen Ester en Leny net niet, want Crosby en Bas pakken de volle buit. Ook bij de bands ligt het niveau hoog. Margot, Sanne en Anneloes Meendering grijpen hierbij net naast de winst, want de eerste plaats is voor de Sigarenboys. De jury moet zich daarna nog eens beraden en doet dat met verve. Want Harm Tabak is namelijk het talent van 2015 over de hele dag gezien. Een mooie prestatie.
Is dit alles? Uiteraard niet. Want ook de gehaktballenwedstrijd van Stichting Rzijn heeft deze dag plaatsgevonden en daar gaat Eize Hoomoedt van de Heksenketel met de eerste prijs vandoor. De Grunneger Joarmarkt in Sellingen sluit dan ook mooi af, ondanks het matige weer. Naar schatting hebben ruim 1500 mensen de markt bezocht, een mooie opkomst. Dank aan Plaatselijk Belang Sellingen, de gemeente, Hof van Sellingen en Marijke Vissering. Volgend jaar weer, maar dan hopen we de paraplu thuis te kunnen laten.