Jubileum Klooster Ter Apel gevierd met muziekweekend

TER APEL - Werkgroep Jubileum Ter Apel TER APEL -  In Ter Apel en de verre omstreken zal er de komende maanden geproost worden met trappistenbier, want het klooster in de grensplaats bestaat namelijk 550 jaar. Er zijn het hele jaar door verschillende activiteiten, maar tijdens het echte jubileum in juni wordt er flink uitgepakt. Onder meer met de organisatie van een muziekweekend, waarbij een kleine werkgroep van vier mannen zich met liefde voor inzet.
Want dat Ter Apel met het Klooster een prachtig gebouw herbergt is al veel langer bekend. Aan waardering ook geen gebrek, want Klooster Ter Apel werd in 1992 opgenomen in de Unesco Top 100. Al in 1465 begonnen de Kruisheren met de bouw van het Domus Novae Lucis (Huis van het Nieuwe Licht). De monniken focusten zich niet alleen op het woord van de Heer, want zoals een goed monnik betaamt hielden ze zich eveneens bezig met het brouwen van bier. En daar waar er in de loop der jaren vele kloosters zijn verdwenen, heeft Ter Apel haar klooster nog. Een pand dat door de gemeente Vlagtwedde wordt gekoesterd, aangezien het een toeristische trekpleister is. Dat laatste aspect is overigens van alle tijden, want door de ligging van de oude handelsroute van Groningen naar Münster was het Klooster een plek waar pelgrims en reizigers gebruik konden maken van de gastvrijheid van de Kruisheren.
Anno 2015 is het voormalige klooster de plek waar het Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis en Religieuze Kunst gevestigd is en waar er twee galerieën zijn voor hedendaagse kunst. Om de historie te eren en het jubileum te vieren maakt Ter Apel zich op voor een feestweekend in het weekeinde van 19 tot en met 21 juni. Er zijn gedurende het hele jaar allerlei activiteiten, maar juist in dat weekend komen verschillende aspecten samen. Zo is het terrein rondom het Klooster vrijgemaakt voor een middenstandsbeurs en een podium voor een muziekweekend. Een kleine werkgroep houdt zich bezig met de organisatie van deze muzikale festiviteiten. De muziekvrienden Arnold Winkel, Peter Erdman, Joop Caspers en Bernard Meulman zijn op zoek naar zangers en zangeressen, muzikanten en bands die in dat weekend willen spelen. “Het 550-jarig jubileum wordt groots gevierd”, vertelt Bernard Meulman. “Het Klooster zelf organiseert heel veel activiteiten en wij zorgen het hele weekend voor de muzikale omlijsting. We willen alle genres een podium bieden. Van singer/songwriter tot bands. We beginnen op vrijdag met de officiële opening van het feestweekend. Componist Jacob de Haan uit Sellingen heeft speciaal voor het jubileum een lied gecomponeerd. Hij is wereldberoemd en het is de bedoeling dat de drie gemeentelijke harmonieën Dindua uit Vlagtwedde, Jeduthun uit Sellingen en de Ter Apeler Harmonie dit speciaal gecomponeerde lied gaan uitvoeren.”
Netwerk
Met de vier mannen is de plaats Ter Apel vanuit verschillende geledingen vertegenwoordigd. Arnold Winkel is bestuurslid van het Klooster, Peter Erdman (ontbreekt op de foto) is voorzitter van handelsvereniging Mercurius en Joop Caspers en Bernard Meulman spelen beide in een ‘borrelband’ en zijn al jarenlang actief in de muziek. Deze vier zijn bovenal muziekliefhebbers en hebben de kennis en de contacten om een goed muziekprogramma op te stellen. “We willen er voor het dorp echt een feestweekend van maken”, stelt Meulman. “Het klooster is van eminent belang. Er gebeuren vele activiteiten. In dit jubileumjaar hield de carnavalsvereniging haar traditionele Ridderavond bijvoorbeeld ook in het klooster. Daar willen wij met het muzikale programma een passend vervolg aan geven. Het hele weekend muziek voor jong en oud. Op de zondag is er overigens ’s ochtends een kerkdienst en ’s middags van één tot vijf het laatste gedeelte van het muziekprogramma.”
De werkgroep zoekt dan ook naar muzikanten van verschillende pluimage. Zangers en/of zangeressen, muzikanten, bands, muziekverenigingen en koren uit Ter Apel en aangrenzende gemeenten die in aanmerking willen komen voor deelname kunnen mailen naar muziekwerkgroep550jaarkta@kpnmail.nl of schrijven naar Muziekwerkgroep 550 jaar KTA, Ter Apelerstraat 32, Ter Wisch.