Formatieproces nieuw provinciebestuur van start

Groningen start colelge onderhandelingen-2 GRONINGEN – Precies twee weken na de verkiezingen is formateur Peter Verschuren aan de slag gegaan met de formatieopdracht voor een nieuw college in de provincie Groningen. De partijen kwamen gisteren voor het eerst bij elkaar en verkenden de mogelijkheid tot het formeren van een nieuw college.

Met Verschuren als formateur kwamen de SP, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bij elkaar. De oorspronkelijke tijd werd niet gehaald, want enkele politici hadden wat vertraging. De SP’ers Sandra Beckerman en Jan Hein Mastenbroek, CDA’er Patrick Brouns en GroenLinks-politica Nienke Homan kwamen later binnen. Dit kwam door hun bezoek aan de Raad van State in Den Haag, waar ze in beroep gingen tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp.

Beckerman en Mastenbroek zijn namens de SP aangeschoven aan de onderhandelingstafel, Homan en Arjen Nolles namens GroenLinks, Stieneke van der Graaf en Henk Staghouwer vertegenwoordigen de ChristenUnie, Ronald Knegt en Brouns zijn de vaandeldragers van het CDA en Tim Zwertbroek en Henri Schijf vertegenwoordigen D66. Formateur Verschuren sprak zich niet uit, hij durfde geen termijn te noemen. Met andere woorden, alles ligt nog open in het provinciehuis.