Eerste Duits-Nederlandse Handelsdag wekt veel verwachtingen

image

Eems Dollard Regio doet oproep aan Nederlandse ondernemers

BAD NIEUWESCHANS/PAPENBURG (DLD) – De eerste grensoverschrijdende ondernemersbeurs voor het Noorden is een feit. Op 23 april is het Duitse Papenburg gastheer voor de Duits-Nederlandse Handelsdag. Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio is optimistisch, hij voorspelt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Het initiatief is niet geheel nieuw. Het Consulaat-Generaal in Düsseldorf organiseerde een soortgelijke beurs in voor Nordrhein Westfalen in Mönchengladbach. Met succes, de beurs is daar al vijf keer georganiseerd. “Het Consulaat-Generaal heeft contact gezocht met de Eems Dollard Regio om de mogelijkheid te onderzoeken de beurs in het Noorden te organiseren”, legt EDR-directeur Karel Groen uit. “Samen met de Kamer van Koophandel en de Industrie und Handelskammer organiseren wij nu de beurs. Het is echt een unieke gebeurtenis, want het is de eerste grensoverschrijdende ondernemersbeurs voor het Noorden. Het is een belangrijk netwerk voor ondernemers om zaken te doen in Duitsland.” Volgens Groen krijgen vele MKB-bedrijven de kans zich te profileren en kunnen ze profiteren van de Duitse economie, die qua werkgelegenheid een aantrekkelijk perspectief biedt voor Noord-Nederland. “De Duits-Nederlandse Handelsdag is breed opgezet. Diverse organisaties presenteren zich door middel van een stand, verder worden innovatieve projecten uitgelicht en er vinden allerlei workshops plaats. Nederlandse ondernemers kunnen zich in deze workshops laten voorlichten over de manier van zakendoen in Duitsland. Bij veel mensen bestaat er toch een soort van ‘koudwatervrees’. Ik ben ook realistisch genoeg om aan te geven dat er een aantal aspecten kunnen verbeteren, maar ondernemen over de grens biedt gewoon veel kansen.”

image

Vertrouwen

Deze eerste Nederlands-Duitse Handelsdag is bedoeld als kennismaking, waarbij voorlichting en netwerken de inzet is. Zaken doen over de grens is over het algemeen een kwestie van de langere termijn. “Duitse ondernemers werken vaak samen op basis van vertrouwen en een goede relatie. Daarin dien je dus als ondernemer te investeren. Duitse ondernemers hebben momenteel behoefte aan ‘Fachkräfte’, echte vakkrachten die goed zijn in gespecialiseerd werk. We werken er als EDR hard aan om Nederlandse werkzoekenden in Duitsland een kans te bieden, maar ook daar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan het zakendoen met Duitsers, die een deelopdracht uitbesteden. Met name in de metaalbewerking en industrie liggen hier kansen. Er is veel behoefte aan beide zijden van de grens, maar men kent elkaar niet. Dit is een eerste stap om die barrière weg te nemen.”

Wanneer de Handelsdag in het Duitse Papenburg goed aanslaat, is het de bedoeling dat het een structureel karakter krijgt. “Ik heb de verwachting dat het een succes wordt”, geeft Groen aan. “Het moment is er, er lopen van beide zijden van de grens verschillende ondernemers rond, dus ik zou zeggen: ‘ga daar eens kijken’. Veel bedrijven hebben momenteel nog geen idee waar ze heen moeten in Duitsland om zaken te doen. We moeten ze een platform bieden en het grensoverschrijdende zakendoen aantrekkelijk maken. Deze Handelsdag is een eerste stap. Ik hoop dat veel ondernemers uit het Noorden daar gebruik van willen maken. Voor met name Oost-Groninger bedrijven zie ik een kans. De afstand is klein, je bent er zo en de wil om zaken te doen is er van Duitse zijde. Ik ben positief gestemd.”

De eerste Duits-Nederlandse Handelsdag vindt plaats op donderdag 23 april in de Alte Werf in het Duitse Papenburg. Deze locatie is gevestigd aan de Oelmuehlenweg 1 in Papenburg. Aanmelden vooraf is overigens wel een voorwaarde. Dat kan kosteloos via www.dus-ea.nl/dnhd. Ondernemers kunnen ook aangeven welke workshop ze daarbij willen volgen. Het programma vindt plaats tussen 13.00 en 17.00 uur.