Interkerkelijk Mannenkoor viert vijftigjarig jubileum

image

SCHEEMDA – Het Interkerkelijk Mannenkoor uit Scheemda viert binnenkort haar vijftigste verjaardag. Het koor dat op 15 maart 1965 werd opgericht bestaat anno 2015 nog uit enkele tientallen zangers en speciaal voor het jubileumconcert is dat aantal aangevuld met enkele gastzangers. Toch geven de leden de moed niet op. In het kader van vijftig jaar koor volgt er binnenkort een jubileumconcert.

Het Interkerkelijk Mannenkoor (foto: Jeroen Bos) mag namelijk op zaterdag 18 april aan de bak om zichzelf op de kaart te zetten. Want na vijftig jaar slaat – zoals bij vele koren – de vergrijzing toe. “We hebben nog 23 leden van onszelf”, vertelt koorlid Sjoert van der Laan. “De vergrijzing slaat toe en nieuwe aanwas is lastig te vinden. Voor projectkoren zijn mensen wel te porren, dat is over het algemeen goed te doen. Maar in de wintermaanden iedere week repeteren is voor vele zangliefhebbers toch teveel. Wel jammer, want het is juist zo leuk.”

image

Toch houden de leden de moed erin. Het vijftigjarig jubileum laat het Interkerkelijk Mannenkoor dan ook niet ongemerkt passeren, want op 18 april staat er een concert gepland in de Ontmoeting in Scheemda. Hiervoor is het koor druk aan het repeteren en er zijn zeven gastleden die het mannenkoor voor het concert compleet maken. Daarnaast is er de medewerking van pianist Gezinus Velman en sopraan Annelies Schep. Ook zal Femke Stuut met haar viool acte de presence geven. “We beginnen met het mannenkoor door het zingen van enkele geestelijke liederen”, vervolgt Van der Laan. “Dat zal worden afgewisseld met pianomuziek. We hopen een breed publiek te trekken om er een leuke avond van te maken met elkaar. We zijn dan ook blij dat Femke Stuut meewerkt. Zij is een dochter van een van de koorleden.” Het repeteren vergt momenteel dan ook veel tijd, maar volgens Van der Laan wordt er vol enthousiasme gerepeteerd. “Dat komt ook door onze dirigent. Geert Prins is al 28 jaar onze dirigent en hij is erg enthousiast. Geert slaagt erin om zijn enthousiasme over te brengen op ons als koor. Wat verder bijzonder is, is het feit dat we met meneer Komdeur nog één koorlid hebben die er al vanaf het begin bij is. In totaal hebben we vier jubilarissen, maar die zetten we in een later stadium in het zonnetje. Dat gebeurt bij de jaarvergadering of bij een repetitie, zo is onze verwachting.”

Het Interkerkelijk Mannenkoor treedt zoals gezegd op zaterdag 18 april op in de PKN kerk ‘De Ontmoeting’ in Scheemda. Het gebeuren begint om 19.30 uur en de entree bedraagt vijf euro. De entree bedraagt vijf euro, daarvoor krijgen bezoekers wel koffie met cake.