Zeventig jaar bevrijding Ter Apel herdacht met Poolse week

TER APEL – Op 11 april 2015 is het 70 jaar geleden dat Ter Apel van de Duitse overheersing werd bevrijd door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek en daarna de rest van de gemeente Vlagtwedde en Oost Groningen. De werkgroep ”Ter Apel 70 jaar vrij”, tevens de “Werkgroep neergestorte Lancaster”, is van mening dat dit feit niet ongemerkt voorbij mag gaan. De werkgroep is daarom dan ook voornemens dit jaar diverse activiteiten te organiseren om dit te herdenken.

Naast het aanbod van Jaap Spanninga aan alle basisscholen binnen de gemeente Vlagtwedde het verhaal te vertellen hoe een jongen van 15 jaar in Ter Apel de oorlogsjaren heeft beleefd, wordt er van 11 tot en met 18 april een ”Poolse Week” in Ter Apel gehouden. Het programma van de Poolse Week gaat op zaterdag 11 april van start met een tentoonstelling in de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Hoofdkade. Deze zal om 10.00 uur worden geopend door burgemeester Leontien Kompier. Verder worden er op maandag 13 april diverse fietsroutes gepresenteerd die langs bijzondere plekken leiden. Op dinsdag 14 april zal in het Parochiehuis een film over de oorlog worden vertoond. Donderdag 16 april vindt de versierde weekmarkt in Ter Apel plaats, een dag later is het Parochiehuis het decor voor een lezing over de bevrijding van Oost-Groningen. De week wordt afgesloten op zaterdag 18 april, waar in het centrum van Ter Apel verschillende activiteiten worden georganiseerd. De werkgroep doet dan ook een oproep aan de bevolking van Ter Apel gedurende deze week op alle dagen de vlag uit te steken.