Burgemeester Van Zuijlen uitgezwaaid in Menterne

MUNTENDAM – Op een redelijk bezochte receptie is Eduard Van Zuijlen uitgezwaaid als burgemeester van de gemeente Menterwolde. De afscheid nemende Van Zuijlen werd toegesproken door loco-burgemeester Jan Velthuis, OR-voorzitter Jan Leegstra, oud-raadslid Marc Hesp en gemeentesecretaris Henk van der Wal. Overwegend positieve woorden. Want, zoals Velthuis benadrukte, teveel terugkijken naar het negatieve heeft geen zin.

“Leef dus met de blik op de toekomst gericht”, gaf Velthuis Van Zuijlen mee in zijn korte speech. “Onthoud de mooie momenten, de positieve dingen, daar krijg je energie van.” Ook Jan Leegstra, naast ambtenaar ook voorzitter van de OR benadrukte de goede ambtelijke samenwerking, waarbij Van Zuijlen volgens hem ook een positieve rol in vervulde. Daarna was het woord aan Marc Hesp, voormalig fractievoorzitter van VVD Menterwolde. Hesp richtte zich tot de inhoud van zijn raadsperiode, waarbij Van Zuijlen volgens hem zowel de coalitie als de oppositie als gelijke behandelde. “Er lag een stevige bezuinigingsoperatie, een moeilijke begroting, maar deze kwam unaniem door de raad”, schetste Hesp, die daarbij kenbaar maakte dat Van Zuijlen een groot compliment verdiende als voorzitter van de gemeenteraad. In zijn05 speech dankte Hesp Van Zuijlen voor de woorden bij zijn installatie als raadslid. “Je zei: wees stevig op de inhoud en zacht op de relatie. Die woorden heb ik onthouden.”

Ook gemeentesecretaris Henk van der Wal nam afscheid met louter positieve woorden. “Ondanks dat de provincie het beeld heeft van het ‘Gallisch dorpje Menterwolde’, loopt deze gewoon voorop in het fusieproces”, doelde Van der Wal op de gemeentelijke herindeling met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Van der Wal dankte Van Zuijlen voor de samenwerking en de twee namen afscheid met een stevige knuffel, tekenend voor de prima band tussen de heren.

Tot slot nam Van Zuijlen zelf het woord. Hij dankte de Menterwolmers voor het in hem gestelde vertrouwen en benadrukte dat hij had genoten van zijn tijd, door onder andere het bezoeken van huwelijksjubilarissen en inwoners van de gemeente die een hoge leeftijd hadden bereikt. Die bezoeken waren hem dierbaar, zo legde hij uit. Van Zuijlen trok bij zijn vertrek nog de vergelijking met voetbaltrainer Ron Jans, die na acht jaren bij FC Groningen vertrok omdat ‘de chemie op was’, aldus de bestuurder. “Ik ben een professional. Ik ga omdat ik uiteindelijk ervoor kies om te gaan.”

De receptie was redelijk bezocht door bestuurders van omliggende gemeenten, partners van de gemeente Menterwolde en relaties. Onder de bezoekers waren de burgemeesters Pieter Smit (Oldambt), Peter de Jonge (Hoogezand-Sappemeer), Meindert Schollema (Pekela) en Sipke Swierstra (Veendam).

 

20150413_162953