Semsstraatkerk wordt omgebouwd tot multifunctioneel centrum

Stadskanaal Bestuur stichting vrienden semsstraatkerk

Stichting Vrienden Semsstraatkerk kondigt renovatie aan

STADSKANAAL – De Semsstraatkerk in Stadskanaal krijgt in de toekomst een bredere functie. Om dat te realiseren zal de kerk aan de binnenkant fors worden verbouwd. Er komt een volledig nieuw podium in, de huidige betonnen en houten vloer verdwijnt. Het doel is om de kerk naast de functie van kerkgebouw ook in te zetten als centrum voor culturele evenementen en commerciële activiteiten.

Daarmee ondergaat de kerk zowel fysiek als quStadskanaal Bestuur stichting vrienden semsstraatkerk a bestemming een metamorfose. De Semsstraatkerk bestaat al 185 jaar en werd in 1830 nog met toestemming van koning Willem I gebouwd. Een geschiedenis waar Stichting Vrienden Semsstraatkerk trots op is. De bestuursleden Dries Voorintholt, Jan Nijwening en Annelies Langenburg achten de metamorfose noodzakelijk, vooral om de kerk ook in de toekomst in stand te kunnen houden. Met het gehele project is meer dan 200.000 euro gemoeid. Een bedrag dat wordt opgehaald door middel van subsidies, fondsenwerving en het organiseren van acties als een Boeldag. “De kogel is eigenlijk net door de kerk, “ lacht Jan Nijwening. “In het middenrif van de kerk zullen nieuwe stoelen worden geplaatst en er zal een nieuwe kansel worden gebouwd, op de plek waar de kansel oorspronkelijk stond. Ook zal de verlichting worden vernieuwd, we zetten in op LED-verlichting.” Daarmee krijgt de Semsstraatkerk aan twee kanten een optioneel podium. Aan de ene kant wordt de huidige plek van het podium behouden, terwijl er aan de zijkant van de kerk een flexibel podium komt. Dit om de kerk multifunctioneel inzetbaar te maken en de ruimte aan te passen op de variërende bezoekersstroom. Na de verbouwing is het namelijk de bedoeling dat er culturele evenementen kunnen worden gehouden, naast de huidige erediensten op zondagmorgen. “We willen namelijk een ‘cultuurkerk’ worden”, laat Dries Voorintholt weten. Ook is het mogelijk om commerciële activiteiten in de kerk te organiseren, zoals een bruidsmodeshow. Een bruidsmodezaak heeft hierover al informeel informatie ingewonnen bij de stichting Vrienden Semsstraatkerk. “De kerk is belangrijk, maar we zullen hier meer moeten gaan ondernemen”, legt Annelies Langenburg uit. “Er moet hier meer reuring en vertier komen. Het gebouw is er, het zou zonde zijn als het niet gebruikt wordt naast de huidige kerkdienst. Als je niks doet, verpaupert de boel. Ook zien we het als een gemiste kans als we dit niet doen.”

Laagdrempelige ontmoetingsplek

Dat de Semsstraatkerk hiervoor een prima locatie is blijkt wel uit de rol die het gebouw momenteel heeft. Het gebouw achter de kerk wordt namelijk gebruikt door verschillende shantykoren en ook een gymvereniging maakt gebruik van de faciliteiten van de kerk. De kerk wil juist een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn voor de inwoners van Stadskanaal Noord. “We willen ons laten zien als Kerk in de Buurt”, vult Jan Nijwening aan. “Sinds een jaar zijn we bijvoorbeeld de plek waar ouderen en alleenstaanden gebruik maken van ons eetcafé, een initiatief wat we organiseren om deze groep uit hun isolement te halen.”

Om de metamorfose te realiseren heeft Stichting Vrienden Semsstraatkerk diverse fondsen aangeschreven. Momenteel hebben Leefbaarheidsfonds Groningen, LEADER, Stichting Krimp & Leefbaarheidsgelden, de Rabobank en SNS Wildervankfonds een bijdrage toegezegd. Verder organiseert de stichting diverse acties om geld op te halen. Dat er veel geld nodig is blijkt uit de projectbegroting, die bedraagt namelijk iets meer dan 200.000 euro. “Dat bedrag is nog niet helemaal binnen”, geeft Voorintholt aan. “Wel is er voldoende geld binnen om te gaan beginnen.” De stichting hoopt zoveel mogelijk vrijwilligers in te kunnen zetten om de kosten te drukken. “We zullen alles in overleg met de aannemer doen. Maar wanneer we in overleg met de aannemer tot de conclusie komen bepaalde werkzaamheden zelf te kunnen doen, dan zullen we dat doen”, vertelt Voorintholt.

De renovatie van de binnenkant gaat eind april van start. Op 18 april zijn de deuren van de kerk nog geopend op Open Kerkendag, een dag later zal de voorlopig laatste dienst in de huidige kerkzaal zijn. Daarna kerkt de gemeente in het zaaltje achter de kerk. De werkzaamheden zullen volgens planning een klein half jaar in beslag nemen. Het is de bedoeling dat de Semsstraatkerk in oktober 2015 vernieuwd haar deuren opent.