Van der Breggen en Brennauer juichen

BLIJHAM - Energiewachttour

Vijfde Energiewacht Tour opmaat naar meer

BORKUM – Op het waddeneiland Borkum – waar onder stralende maar winderige omstandigheden de slotetappe werd verreden – werden Anna van der Breggen als ritwinnares en Lisa Brennauer als eindlaureaat van de vijfde editie van de Energiewacht Tour gehuldigd.

Al in de eerste ronde trokken tien rensters ten aanval: leidster Lisa Brennauer, Trixi Worrack, Barbara Guarischi (Velocio-Sram), Lucinda Brand, Roxane Knetemann, Anna van der Breggen (Rabo-Liv), Christine Majerus, Romy Kasper (Boels-Dolmans), Kirsten Wild (Hitec) en Jolien d’Hoore (Wiggle-Honda). Nadat Guarischi en Kasper weg vielen, bleven acht rensters van voren over. Een groep van acht – met onder andere Ellen van Dijk – leek lange tijd de aansluiting te kunnen maken, maar slaagde daar net niet in en zag in de slotfase de achterstand weer oplopen.BLIJHAM - Energiewachttour

Brennauer (Velocio-Sram) voerde een internationaal podium aan met daarbij ook haar ploeggenote Trixi Worrack en de Luxemburgse Christine Majerus (Boels-Dolmans). De wereldkampioene tijdrijden was uitgelaten over haar zege. “Ik heb veel te danken aan Trixi Worrack vandaag, die hield de kloof met Van der Breggen beperkt en heeft veel werk voor me verzet. Voor mij is het een mooie zege. Dat zou het ook op Nederlandse bodem zijn geweest, maar dat we hier nu in Duitsland reden, geeft er wel een speciaal tintje aan voor mij.” Dagwinnares Anna van der Breggen boekte – na haar winst in de proloog – haar tweede ritzege in deze ronde.  "Ik miste gisteren de slag en daardoor was ik er extra op gebrand om voor de ritzege te gaan. We waren met drie rensters en konden het zo uitspelen. Ik baalde zaterdag dat ik tijd verloor, maar vandaag was het een voordeel, want ik kreeg de ruimte.”

De Energiewacht Tour beleefde dit jaar haar eerste lustrum. In de dagen voorafgaand aan de finale op het Duitse Waddeneiland Borkum deed het ook Oost-Groningen aan. De eerste etappe werd door Westerwolde verreden, met Ter Apel als finishplaats en de dag voorafgaand de finale aan Borkum was Stadskanaal het eindstation.