Voorjaarsbeurs Oldambt biedt voor ieder wat wils

Scheemda Ondernemers

17, 18 en 19 april 2015

SCHEEMDA – De eerste editie van de Voorjaarsbeurs Oldambt is een feit. De ondernemers Gert Hensens, Martin Kok en Fredrik Aukes hebben de handen ineen geslagen en willen weer een evenement van formaat organiseren in het Oldambt. Dat idee is uitgemond in de Voorjaarsbeurs Oldambt, een beurs voor zowel ondernemer als consument. Met bijna vijftig standhouders staat de beursvloer in de Eextahal helemaal vol en de organisatie hoopt op minimaal vijfduizend bezoekers.Scheemda Ondernemers

Het idee is deels gebaseerd op de voorheen vermaarde Wintilbeurs. De ondernemers Gert Hensens, Martin Kok en Fredrik Aukes lieten zich daarnaast inspireren door de Lentebeurs in die Bert ten Broeke en Harry Boedeltje tot 2009 in Scheemda organiseerden. “We dachten, dat moet nu ook weer in het Oldambt kunnen”, legt Hensens uit. “Vanuit die gedachte hebben we elkaar gevonden en de Stichting Promotie Ondernemers Oost-Groningen opgericht. Ons idee was om te beginnen met de organisatie van een beurs, een beurs die een breed publiek zou moeten trekken én aantrekkelijk zou moeten zijn voor een brede variatie aan ondernemers.”

De drie ondernemers hebben over hulp in ieder geval geen klagen. De afgelopen weken zijn ze bijgestaan door de nestoren Bert ten Broeke en Harry Boedeltje, die in het verleden dus de Licht- en Bloemenweek in Scheemda organiseerden. “Zij legden hun draaiboek op tafel en daar hebben we een aantal dingen uit kunnen halen”, weet Hensens. “De oude en nieuwe manier van communiceren kwamen hierin mooi samen. Zo hebben we een groep ondernemers via mail benaderd, maar hebben we ook ontdekt dat persoonlijk contact erg waardevol is.”

Met de Eextahal in Scheemda hebben de ondernemers in ieder geval een platform gevonden waar een dergelijke beurs prima gerealiseerd kan worden. Met meer dan 1400 vierkante meter beursoppervlakte is er in ieder geval een mooie locatie gevonden waar bijna vijftig ondernemers hun beursstand kunnen opbouwen. “Bij de voormalige Wintilbeurs stond iedere ondernemer uit de regio met een stand op de beurs en deze beurs was populair bij de consument. Dat zouden we ook graag willen, met zo weinig mogelijk kosten voor de ondernemer en gratis entree voor het publiek”, vult Fredrik Aukes aan. “Dat is gelukt. We zitten qua standplaatsen helemaal vol en we hebben goede hoop dat het publiek ons ook weet te vinden. We hebben in ieder geval flink aan de weg getimmerd en ons laten zien.” Hensens: “We hebben geprobeerd een uiteenlopend deelnemersveld aan ondernemers neer te zetten, met zo weinig mogelijk ondernemers uit dezelfde branche. Dat is gelukt, het is erg divers geworden. Let wel: we hebben niemand uitgesloten, iedereen is welkom, maar we hebben wel geprobeerd om juist vele verschillende ondernemers te werven. Ondernemers in de dienstensector, maar ook ondernemers die een product kunnen aanbieden.”

Interactief

De deelnemerslijst is inderdaad behoorlijk goed gevuld. Ondernemend Oldambt mag op 17, 18 en 19 april niet ontbreken in de Eextahal in Scheemda. “Het programma biedt ook voor ieder wat wils”, vindt Martin Kok. “Verschillende bedrijven geven in aparte ruimte workshops waar het publiek aan kan deelnemen. Zo is er een kapsalon die de haren van kinderen zal invlechten en is er een workshop op het gebied van superfood. Verder is er een interactief gedeelte, waardoor het publiek zich zeker zal kunnen vermaken.” Waar de heren trots op zijn is het feit dat verschillende gerenommeerde partijen hun komst hebben toegezegd. Zo is projectbureau Blauwestad aanwezig met een stand om de bouwkavels onder de aandacht te brengen. “Dat is zeker een mooie trekker voor de beurs”, legt Hensens uit. “Ze zullen een digitale film laten zien met de nieuwste plannen van het gebied. Ook zal de Ommelander Ziekenhuisgroep (OZG) aanwezig zijn. Zij bouwen in Scheemda straks een nieuw ziekenhuis en ook deze partij zien we als een mooie trekker.” Naast deze grotere partijen zijn de drie ondernemers juist blij dat ook de kleinere bedrijven Voorjaarsbeurs Oldambt goed weten te vinden. “Juist deze groep willen we ook een podium bieden”, vult Aukes aan. “De prijs voor een beursstand hebben we bewust laag gehouden, zodat ook zij aanwezig kunnen zijn. We vinden namelijk dat de kleinere ondernemer ook de kans moet krijgen om te groeien. Daarom willen we ons ook sterk maken voor deze groep.”

De organisatie hoopt dan ook op een ‘sneeuwbaleffect’. De beurs moet een mooie spin-off hebben voor deelnemende ondernemers, zodat hun omzet groeit en er positiviteit en reuring ontstaat. “Hoe vaak krijg je nu 5000 bezoekers bij je winkel?” vraagt Aukes zich af. “Dat gaat hopelijk dit weekend gebeuren, want we verwachten tussen de 5000 en 10.000 bezoekers. Dat is toch wel waar we naar streven. We kijken met voldoening terug wanneer het een succesvolle beurs is waar tevreden ondernemers zijn en waar veel mensen de verschillende stands hebben gezien.” Hensens: “Ons doel is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.”

De opening zal worden verricht door de winnaar van een prijsvraag die is uitgezet op scholengemeenschap Campus Winschoten. De ondernemers gaven de leerlingen van opleiding Grafische Vormgeving de mogelijkheid een collage te maken over het onderwerp Ondernemers van de toekomst. “Want”, zo legt Martin Kok uit. “Zij zijn onze ondernemers van de toekomst.” De winnaar zal samen met de zogenoemde Campus-topper de opening verrichten. Verder houdt de organisatie van de Voorjaarsbeurs Oldambt diverse acties via Social Media. Zo is er een selfie-actie en een like-actie op het Facebookaccount van de beurs. Dit account is www.facebook.com/Voorjaarsbeursoldambt. De Voorjaarsbeurs Oldambt wordt gehouden op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april in de Eextahal in Scheemda. Op vrijdag is de beurs geopend tussen 14.00 en 21.00 uur, op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. De entree is gratis en iedereen is welkom. Meer informatie over de beurs: www.voorjaarsbeursoldambt.nl.