Leerlingen Hagenhofschool ontwerpen Stad van de Toekomst

STADSKANAAL - Hagenhoortschool Stad van de Toekomst STADSKANAAL – “Stad van de toekomst.” Dat is de titel van het project waaraan leerlingen van de Hagenhofschool in Stadskanaal samen met kunstenaar en ontwerper Egbert Pikkermaat de afgelopen tijd hebben gewerkt. Pikkermaat ontwerpt gadgets, relatiegeschenken, puzzels en spellen. Daarnaast geeft hij op basisscholen en scholen van het voortgezet onderwijs workshops. Dit project van de kunstenaar heeft als doel de creativiteit van de leerlingen te stimuleren.

Met een speciaal door de kunstenaar voor het onderwijs ontworpen constructiemethode van kartonnen stroken bouwen de leerlinge futuristische huizen. Aan het eind van het project worden de huizen op een plattegrond van 25 vierkante meter geplaatst. Deze plattegrond is door leerlingen van groep 8 zelf ontworpen en beschilderd met wegen, kanalen, parken en meren alsof het echte stedenplanners zijn.

Pikkermaat legt uit wat hiervan bedoeling is: "Aan het begin van de eerste les laat ik de leerlingen onder andere kubuswoningen zien. Ze ontdekken dan dat woningen niet alleen maar uit rechte muren hoeven te bestaan. Moderne woningen lijken bijna niet meer op gewone huizen. Ik vertel hen dan dat ze de nieuwe architecten zijn die staan te popelen om Stadskanaal een beetje mooier en moderner te maken. Met die opdracht gaan aan het werk. Uiteindelijk ontstaat daardoor hun stad van de toekomst.”

De leerlingen zijn enthousiast over de workshops en het uiteindelijk resultaat. Ook de leerkrachten zijn erg tevreden met het resultaat. “Het was een unieke ervaring om samen met Pikkermaat aan de slag te gaan en we hebben samen met heel veel plezier gewerkt aan de totstandkoming van de stad van de toekomst,” aldus een van de leerkrachten.