Stichting Tess Unlimited kan rekenen op Jan-Willem van de Kolk

image

STADSKANAAL – Jan-Willem van de Kolk, oud-wethouder in de gemeente Stadskanaal en thans wethouder in Bedum, heeft naast zijn loopbaan als bestuurder ook andere bezigheden. Sinds enige tijd zet hij zich namelijk voor stichting Tess Unlimited, een stichting die zich inzet om schisis onder kinderen en volwassenen in Guatemala tegen te gaan. De binding met dit goede doel is niet zo verwonderlijk, want dochter Vera van de Kolk is namelijk een tweede periode actief in het Midden-Amerikaanse land. Donderdag vertrekt Van de Kolk met zoon Wouter om hun dochter en zus op te zoeken.

image

Stichting Unlimited is een initiatief van Tessa de Goede, die zeven jaar geleden begon met het opzetten van deze stichting. Het doel van de stichting is om kinderen, jongeren en volwassenen in Guatemala die met schisis (hazenlip) kampen, op te sporen en te opereren. “In Guatemala wordt een hazenlip gezien als een straf van God”, weet Jan-Willem van de Kolk. “Daardoor worden kinderen, maar ook volwassenen, uitgesloten uit hun leefgemeenschap en raken ze geïsoleerd. Het zijn niet altijd baby’s, zoals hier in Nederland. Ook oudere kinderen, zelfs volwassenen, hebben hiermee te maken.” Van de Kolk is eerder op bezoek geweest bij dochter Vera, toen zij in haar eerste periode in Guatemala inzette als logopediste voor Stichting Tess Unlimited. Dat bezoek heeft de bestuurder geraakt en naast zijn politieke inzet voor de Groninger zaak heeft de wethouder van de gemeente Bedum zich ook verbonden aan de stichting als bestuurder. “Vera is al heel vroeg getroffen door dit leed. Toen ze op achttienjarige leeftijd als eerstejaars studente kennismaakte met Tessa de Goede vertelde ze ons al dat ze zich hiervoor wilde inzetten. Vorig jaar ben ik er op bezoek geweest. Ik heb gezien dat deze vrouwen zich gepassioneerd inzetten, ze doen heel veel goeds. Sinds kort ben ik dan ook bestuurslid geworden van de stichting.”

Prominenten

De politicus heeft daarnaast rondgekeken in zijn netwerk en diverse prominenten gevonden die nu plaatsnemen in het Comité van Aanbeveling van Tess Unlimited. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker uit Vlagtwedde heeft daar zitting in genomen, evenals oud-burgemeester Jur Stavast van de gemeente Stadskanaal. Ook oud-topatleet Nelli Cooman, tevens naamgeefster van de Nelli Cooman Games in Stadskanaal, maakt onderdeel uit van dit comité. Met deze prominenten heeft Van de Kolk zich als bestuurder al laten gelden en de inwoner van Stadskanaal denkt op termijn meer te kunnen betekenen als bestuurder van stichting Tess Unlimited. “De simpele operaties kosten gemiddeld vierhonderd euro per operatie en daarmee kun je een kind echt vooruit helpen. Ze krijgen dan een normaal ontwikkelingsperspectief. Het aantal baby’s met schisis is in Guatemala bovengemiddeld hoog, dat schijnt te maken te hebben met de eentonige voeding die de mensen generaties lang eten. Het is veelal rijst, kip en bonen.”

Naast het feit dat ze Vera opzoeken om te zien hoe het gaat zal met name Jan-Willem ook aan het werk gaan als stichtingsbestuurder in Guatemala. Hij gaat in gesprek met de directie van een Rooms-katholiek ziekenhuis en hij probeert in contact te komen met de lokale autoriteiten. “Via Hans Klopstra, bestuurslid van Rotary Pekela, wordt geprobeerd de Rotary in Antigua te contacten voor financiële ondersteuning. Daarnaast willen we ook meer fondsenwerving in Nederland opstarten. Er is al veel steun van Amerikaanse bedrijven, we hopen nog meer steun te ontvangen.”

Ontspannen wordt het bezoek echter ook. Zoon Wouter zal meegaan en Van de Kolk weet al dat hij aan de bak moet. “De mensen daar vonden dat ik erg veel lijk op Arjen Robben, dus ze willen graag dat ik een potje straatvoetbal met ze meedoe. Ik moet ze qua motoriek alleen teleurstellen, haha.”

Jan-Willem en Wouter van de Kolk vertrekken op donderdag 23 april en verblijven ruim tweeënhalve week in Guatemala. Meer informatie over het werk van stichting Tess Unlimited is te vinden op www.tessunlimited.nl.