Talent en routine basis voor kampioenschap VCO’72

VCO '72 dames 1 Onstwedde kampioen

ONSTWEDDE – Ze hikten er al een aantal jaren tegenaan, maar de volleybalvrouwen van VCO’72 hebben hun felbegeerde kampioenschap te pakken. Op 11 april mocht de formatie van Mick Veldhuis zich al de beste van de tweede klasse noemen, afgelopen zaterdag werden ze door de club gehuldigd. Met slechts twee nederlagen bleek VCO’72 over een heel jaar gezien de terechte kampioen.VCO '72 dames 1 Onstwedde kampioen

En dat is een prachtige prestatie voor volleybalminnend Onstwedde. Want dat VCO’72 er in het dorp uitstekend op staat is wel duidelijk. Want zoals in zoveel dorpen moet de sport het opnemen tegen de plaatselijke voetbaltrots en de dames doen dat met verve. Ruim drie jaar lang was de eerste klasse al in het vizier, iedere keer werd op een haar na promotie gemist. Tot dit jaar, want onder leiding van Mick Veldhuis is die horde dan toch genomen. Volleyballen op eerste klasse niveau in Onstwedde, de vereniging zet zichzelf hiermee geweldig op de kaart. Aanvoerster Miriam Kruiter is dan ook een tevreden mens. Met jonge talenten als Hilde Spaans, Anniek Elzen, Julia Mulder en ervaren volleybalsters als Miriam Kruiter zelf, Diana Wilzing en libero Paulien Baas beschikt het vlaggenschip bij de dames over een uitstekende mix. Toch waren de verwachtingen voorafgaand aan dit seizoen niet zo hoog gespannen. “Vorig jaar hadden we een vaste ploeg. Dit jaar zijn er vier jeugdspeelsters bij gekomen. We dachten dat we met een nieuw team rond de vierde of vijfde plek zouden spelen”, legt Miriam Kruiter uit. “Maar vanaf dag één ging het eigenlijk erg goed. We stonden constant op de tweede plaats en tot december hadden we nog maar één wedstrijd verloren. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: ‘nu moeten we er ook met elkaar voor gaan’. En dat hebben we gedaan.”

In januari van dit jaar was het nog wel even schrikken voor de volleybaldames van VCO’72, want de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar ging direct verloren. Daarna werd de opgaande lijn echter voortgezet. De kraker tegen Emmen stond voor de deur. “We hadden het hele seizoen nog niet tegen ze gespeeld en zouden ze in maart twee keer treffen. Zij stonden er net zo goed voor, dus het was wel afwachten hoe we het tegen hen zouden doen. Maar we veegden ze met 4-0 van de mat eigenlijk. Eind maart kwamen ze hier en werd het weer 4-0. We pakten zo tien punten tegen een naaste concurrent.”

Zodoende kwam de titel steeds dichterbij en op zaterdag 11 april was En Bloc uit Veenoord de tegenstander die met 3-1 werd verslagen door VCO’72. Het kampioenschap was een feit, de echte huldiging liet nog een week op zich wachten. Want afgelopen zaterdag werden de supporters van de volleybaldames uitgenodigd om hen de kampioenswedstrijd tegen Flash uit Nieuwleusen te kunnen zien spelen. Het werd een mooi feest, zoals dat in Onstwedde juist kan. Vorig jaar werden de voetballers kampioen, dit jaar dus de volleybalsters. De titel is daarnaast ook een beloning voor het beleid van de vereniging, want vorig jaar ging het roer dus om door vier jeugdspeelsters naar dames 1 over te hevelen. Een aantal van die jeugdspeelsters, waaronder Hilde Spaans, Anniek Elzen en Julia Mulder, trainden als jeugdspeelster namelijk bij een regioselectie in Veendam om hun spel te verbeteren. Die stap heeft de vereniging geen windeieren gelegd, want juist die kwaliteitsimpuls heeft VCO’72 het juiste zetje richting die titel gegeven. Komend seizoen dus eerste klasse. “Dat is een behoorlijk niveau”, weet Miriam Kruiter. De derby tegen VC Tyfoon uit Stadskanaal wordt in elk geval niet gespeeld, want deze damesploeg daalt af naar de tweede klasse. “Dat is wel jammer”, vindt Kruiter. “Het is leuk om tegen hen te spelen, ook omdat je een aantal speelsters wel kent. Nu zijn ploegen als Nieuw Buinen en Ter Apel in de eerste klasse de teams die het dichtst in de buurt zijn.”